promo-zsm
promo-zsm

Імпорт свинини в Україну у лютому зріс у 3,5 рази

Ріст імпорту свинини у 2021 році графік прогноз
pigcentre

Згідно з даними Митної служби України у лютому 2021 року імпорт свинини збільшився у 3,5 рази у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року, та вдвічі у порівнянні з січнем 2021 року.

Важливо відмітити меншу на 5 грн/кг середню ціну на свиней в Україні у лютому 2021 року, ніж на початок березня 2021 року. Таким чином, на початку березня 2021 року в Україні ціна на свиней вже більша ніж у Польщі, Німеччині та Данії на 10-12 грн/кг, за умови однакової ставки ПДВ. Очевидно це призведе до нового антирекорду з імпорту свинини вже у березні 2021 року.

Такий ріст імпорту свинини вже є загрозливим в цілому для прибутковості галузі свинарства в 2021 році. Його можливо було уникнути за умови поступового збільшення ціни на свиней. Уряд, скоріше за все, не піде на непопулярні заходи з обмеження імпорту дешевої свинини і стимулювання росту цін на продукти для населення. Ріст цін на продукти в Україні в 2021 році вже викликав масове невдоволення у населення.

Основна доля імпорту у лютому 2021 року приходиться на Данію та Польщу (40,4% та 32,1% відповідно).

Ріст імпорту свинини у 2021 році діаграма

Чому це трапилось?

Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” прокоментував ситуацію з імпортом:

“Трапилося те від чого ми застерігали свинарів. Ріст імпорту обумовлений вищою ціною в Україні на свиней. В цей час ціна на свиней, наприклад, у Польщі, Німеччині та Данії, менша на 10-12 грн/кг. Очевидно, що збільшення розриву в цінах між українською свининою і імпортом – є основним стимулом на користь імпорту.

Збалансована ціна на свиней впродовж другої половини 2020 року відтермінувала обвал цін на живих свиней в Україні, якого, здається, вже не уникнути. Маніпуляції від деяких “захисників інтересів” свинарів з невиправданим підвищенням цін на свиней лише шкодять свинарству. Якщо імпорт і далі буде рости щомісяця в рази, то в кінці 2021 року вся галузь свинарства в Україні буде рахувати не прибутки, а збитки.

Єдиним правильним рішенням було і залишається – зниження собівартості свиней, хоча б до рівня європейської – 35 грн/кг. Саме ці задачі впродовж 2020 року ми вирішували в Асоціації “М’ясної галузі”. З ростом імпорту свинини, зниження собівартості стало питанням виживання для свинарів.

Тут доречно нагадати про перевитрати в українському свинарстві 8 млрд грн в рік.  Це підтверджують і дані міжнародної групи дослідників ефективності в свинарстві InterPIG за 2019 рік. В Україні ціни на комбікорми в 2019 році були на 30% менші ніж в ЄС, а у собівартості свиней в Україні витрати кормів були на 40% більші. Це ганебно, що свині вирощені в Україні найдорожчі в Європі. 

“Троянським конем” для свинарів також став Закон про зниження ПДВ на свиней до 14%, через який, раптово, виросли ціни на українську свинину, а розрив з імпортом збільшився”.

Як зріс імпорт у лютому 2021 року?

Як видно з таблиць, імпорт у лютому 2021 року зріс у 3,5 рази в порівнянні з лютим 2020 року. Також імпорт зріс більше ніж вдвічі  і у порівнянні з січнем 2021 року.

Прогнози на березень

В Асоціації “М’ясної галузі” вважають, якщо ціни на свиней в Україні будуть і далі так рости, то ми можемо очікувати ріст імпорту ще у два рази у березні 2021 року у порівнянні з лютим 2021 року.

Ріст імпорту призведе до ще більшої кризи у свинарстві. Лише відповідальне відношення до свого бізнесу, зниження собівартості свиней врятує свинарство і разом з ним м’ясну галузь, вважають переробники.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *