“Якщо аналізувати динаміку останніх п’яти років періоду січень-лютий, то в цьому році – обсяг імпорту рекордний”. Про це повідомила ЛІГА.Бізнес з посиланням на Ukrainian Agribusiness Club. Всього, в перші два місяці року в Україну завезли 5 100 тонн свинини. Це в 2,6 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Нагадаємо, MeatNews писав, що імпорт свинини в Україну у лютому 2021 року виріс в 3.5 рази порівняно з лютим 2020 року і в 2 рази в порівнянні з січнем 2021 року. Імпорт склав 3 400 тонн.
Основними експортерами виступають світові лідери в цій галузі: Канада і країни ЄС (Данія, Польща, Голландія, Іспанія і Франція).
На частку свіжої або охолодженої імпортної свинини в Україну припадає 51% від загального обсягу, мороженої – 49%.
Причиною зростання імпорту UCAB називає високу ціну м’яса на українському ринку: сьогодні ціна на свиней в Україні вище, ніж в провідних країнах-експортерах. Також в останні місяці спостерігається динаміка зниження ціни на свинину в країнах ЄС через спалах африканської чуми в Німеччині.
Якщо в Україні виробники не знизять собівартість свиней, то в березні імпорт свинини продовжить збільшуватися. Вітчизняна свинина не в змозі конкурувати з імпортною. Це може привести до проблем в галузі, відзначають в UCAB.
Експорт української свинини зростає незначно: зростання на 33% (до 484 тонн) в перші два місяці року в порівнянні з січнем-лютим 2020 року. Експортується в основному морожена свинина – 99% від загального обсягу.
Головні покупці української свинини – ОАЕ (55%, за останні два роки найбільший експортний ринок даної продукції для України), Гонконг (17,8% від загального обсягу експорту), Ангола (11%). У лютому українські експортери відкрили для себе новий ринок – Габон, – експортовано 27,5 тонн.