У коментарі Agro FM виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко дав відповідь, чому імпорт свинини та м’ясних продуктів до України зростає.
“Нам доводиться вже звикати, що імпорт молочних продуктів, а тепер і м’ясних виробів збільшується в рази щороку”, – говорить Бабенко. – “За минулий рік імпорт ковбас виріс в 2 рази. А імпорт свинини почав збільшуватися в рази щомісяця. У лютому 2021 року імпорт свинини зріс у 3,5 рази у порівнянні з лютим 2020 року і у 2 рази у порівнянні із січнем 2021 року”.
За словами експерта це говорить про дизбаланс між цінами на внутрішньому і глобальному ринках.
“Цей дизбаланс однаково загрозливий для переробних галузей і молочної, і м’ясної”.
Чому в Україні виробляти дорожче ніж імпортувати?
“Вся справа у ефективності і конкурентоздатності українського вирощування”, – говорить експерт. – “За свинину кілька років поширюється дезінформація, що її експорту з України немає через африканську чуму свиней. Насправді, українська свинина настільки дорога, що мало цікавить потенційних покупців з інших країн”.
Очільник асоціації додав, що висока собівартість, а відтак ціна, насамперед, б’є по кишенях споживачів. Споживачі платять вищу ціну, ніж у сусідніх країнах, наприклад Польщі. Перевитрати і вища собівартість на 10 грн/кг живих свиней зараз означає вищу ціну на м’ясо свиней вже на 20 грн/кг.
Птахівництво в Україні, в противагу свинарству, саме завдяки найнижчий собівартості змогло стати світовим лідером з експорту м’яса птиці.
“У свинарстві є дві крайності – вертикальноінтегровані підприємства, що мають собівартість близьку до “європейської” та середні і малі свинокомплекси, собівартість на яких далека до нормативної. Вони значно поступаються в ефективності і їх собівартість на третину вища”.
Експерт також зазначає, що собівартість з новими цінами на корми вертикальноінтегрованих підприємств виросла до 40 грн/кг, а собівартість у малих та середніх підприємств до 50 грн/кг.
Чому підняття цін чи заборона на імпорт свинини нашкодять?
“Населення впродовж багатьох років значно переплачує в ціні продуктів. Стимулювання подальшого подорожчання продуктів, коли, доходи населення не збільшуються, особливо з карантинними обмеженнями, лише призведе до зменшення споживання м’яса, зміну свинини на курятину. Потрібно стимулювати вирощування до зниження собівартості”, – підсумував Бабенко. – “Потрібно не закриватися від імпорту, а переорієнтовуватися на експорт свинини завдяки зниженню собівартості вирощування”.