promo-zsm
promo-zsm

Оприлюднено закупівельні ціни на живих свиней на 15 – 21 березня

Оприлюднено закупівельні ціни на живих свиней на 8 – 14 березня
pigcentre

Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогнозні закупівельні ціни на 15 – 21 березня 2021 року: 40 – 42 грн/кг на свиней живою вагою.

Ціна на живих свиней наступного тижня, ймовірно, зменшиться на 2-3 грн/кг, цьому є 3 причини:

  1. Зменшення податкового кредиту на 6% з 20% до 14% з 01.03.2021 року на свиней, ВРХ, сире молоко і зернові для багатьох підприємств було неочікуваним. Часто втрата 6% податкового кредиту компенсувалась за рахунок власного прибутку переробників. Як наслідок – зниження цін на всі види сировини, і в тому числі на свиней, на 6% – 2-3 грн/кг живої маси.
  2. На внутрішню ціну на свиней і м’ясо впливає різкий ріст імпорту свинини в 3,5 рази в лютому 2021 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Ріст імпорту відбувся через вищу за ЄС в Україні ціну на живих свиней на 10 грн/кг.
  3. Початок посту перед Великоднем і традиційне зменшення споживання м’яса.
world-pig-prices_en (24).png

Джерело: Євростат

Ціни на свиней та ситуація у світі

Ціна на німецькій біржі VEZG цього тижня на напівтуші кондиційних свиней – 1,50 євро/кг (50 грн/кг), на напівтуші свиноматок – 1,12 євро/кг (37 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ. 

Наразі Німеччина може експортувати свинину в ЄС, Таїланд, Боснію і Герцеговину, Канаду, Бразилію, Аргентину, ПАР, Південну Корею, Сінгапур та В’єтнам. В перелічених країнах діють різні види заборон або дозволів на імпорт з Німеччини.

Останніми зняли обмеження Сінгапур та В’єтнам на імпорт з Німеччини. Таким чином впродовж декількох місяців можна буде очікувати й зняття заборон (повних або часткових) інших країн, зокрема і в Україні, про що ведуться активні переговори Німеччини з українським Урядом. Найголовнішою подією може стати дозвіл на експорт до Китаю. За розвитком подій слідкує увесь світ.

Також, як відомо, Китай хоче відновити свинарство після спалахів АЧС, що призвели до скорочення поголів’я більше ніж вдвічі. Після відновлення свинарства Китаю, експорт з країн ЄС може знову націлитися на інші країни, в тому числі і Україну.

Наступний розвиток подій може призвести або до значного заміщення внутрішнього виробництва імпортом і, як наслідок, практично підірве свинарство, яке має високу собівартість, або простимулює всю м’ясну галузь переорієнтуватися з імпорту на експорт свинини. Головною перепоною експорту української свинини все ще залишається неконкурентна собівартість.

У довгостроковій перспективі свинарі та м’ясопереробні підприємства мають консолідуватися для сталого розвитку і вирощування, і переробки, для посилення позицій української свинини та м’ясної продукції на глобальному ринку.

НС_CIAB_АМГ
Динаміка цін у світі:

🟢 +8,06% у ЄС
🟡 +0,72% у Бразилії
🟢 +20,35% у США
🟢 +6,92% у Канаді

Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м’ясної галузі.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *