promo-zsm
promo-zsm

Додаткові 3 грн/кг через зменшення ПДВ свинарі мають інвестувати у бізнес

інвестиції у свинраство
pigcentre

Так вважає Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі”, повідомляє MeatNews.

Зміни законодавства про зниження ПДВ до 14% починають діяти з 01.03.2021, це дасть додаткову економію свинарям 2-3 грн/кг живої ваги. Неоднозначна законодавча ініціатива із зменшення ПДВ лише на сировину, через яку з березня виростуть ціни на м’ясо для населення, має бути ефективно використана свинарями, щоб стати більш конкурентоздатними.

Подальше зростання цін на м’ясо буде стимулювати імпорт, оптові ціни на свинину значно менші в ЄС. В Німеччині, на початок березня, ціна напівтуш кондиційних свиней – 44 грн/кг, свиноматок – 29 грн/кг. В той же час в Україні, при поточній ціні на живих свиней, собівартість напівтуш буде від 55 грн/кг. Ціни вказані без ПДВ.

Тому збільшення прибутку свинарям слід інвестувати, насамперед, у зниження собівартості, вважає виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі”.

На чому ж свинарі втрачають гроші?

“Свинарям минулі роки працювалося нелегко”, – пояснює Бабенко. – “Вони зіштовхнулися з багатьма проблемами, які зробили свинарство в Україні неконкурентоздатним з імпортом.

«‎Псевдогенетика» з якою в Україну приїхали такі захворювання як РРСС, мікоплазма, цирковірус у поєднанні із «‎псевдокормами» зробили українську свинину неконкурентною.

Найбільше втрачають українські свинарі на кормах. Це видно із аналітики InterPIG за 2019 рік. Ми порівняли ціни комбікормів і вартість кормів у собівартості свиней в ЄС і в Україні – різниця вражає, ціна комібкормів в Україна була менша на 30%, а у собівартості свиней витрати кормів більші в Україні на 40% ніж в ЄС.

Українські свині ростуть на місяць довше, а це на 30% більші витрати кормів, крім того, свиноматок на українських свинокомплексах на 30% більше при однаковій кількості свиней на забій, якщо порівнювати Україну і ЄС, і це теж великі перевитрати на кормах.

Забійний вихід від українських свиней – 68-72%, тоді як зарубіжні фермери отримують плату за забійну вихід, який досягає 80% від живої ваги, різниця 550 грн на кожній свині.

Це все робить українську свинину для м’ясної галузі неконкурентною у глобальному ринку. Тому потрібно було знайти рішення для всієї галузі, як виправити ситуацію, чому допоміг попередній досвід вирішення подібних проблем лише на окремих свинокомплексах”.

Хто допоможе українським свинарям?

Асоціація “М’ясної галузі” природньо, що зацікавлена у доступній ціні на сировину і конкурентоздатності м’яса, тому приділяє належну увагу вирішенню проблем перевитрат і високої собівартості у свинарстві. Тому і програму розвитку м’ясної галузі назвали “Нове свинарство”.

До цього Центр підвищення ефективності в тваринництві (СІАВ) створив програму PigCentre – першу програму управління свинокомплексом з контролем собівартості у реальному часі. PigCentre – це штучний інтелект свинокомплексу. Він допомагає уникати помилок, показує всі симптоми, перевитрати та допомагає їх прибирати. Це – найперше, що ми рекомендуємо кожному, хто свинарством займається як бізнесом, а не хоббі.

Завдяки спільним зусиллям Асоціації “М’ясної галузі” та Центру підвищення ефективності в тваринництві, вдалось завести в Україну справжню супергентику в свинарстві Topigs Norsvin.

Все свинарство в Україні активно обговорює показники клієнтів Topigs Norsvin. Свиноматки народжують 15-17 поросят вагою 1,4 – 1,5 кг та вигодовують їх самостійно, бо мають 15-18 робочих сосків. Свині виростають швидше на 30+ днів, за 154 дні 110 кг з конверсією кормів 2,1-2,4 кг.

Економія на кормах: 

  • скорочення відгодівлі на 30 днів
  • на 1/3 менші витрати кормів на свиноматок
  • легша робота із свиноматками – свиноматка TN70 сама годує своє потомство
  • менший падіж та вибраковка поросят

Економія на ветпрепаратах:

  • потомство TN Tempo стійке до багатьох інфекцій, зокрема РРСС та має високу ефективність навіть у неблагополучних умовах вирощування

Завдяки цьому, об’єктивно, легко збільшити рентабельність бізнесу, почати заробляти значно більше.

Наступним кроком ми допоможемо свинарям ці показники досягти на практиці в українських реаліях, через кооператив виробників, переробників і постачальників.

Ми допоможемо десяткам, сотням свинокомплексів зменшити собівартість до 35 грн/кг, навіть, із ринковими цінами на корми. Все найсучасніше: генетика, планування, облік, годівля, лікування, всі новітні технології у поєднанні із вищою ціною на свиней через вищий забійний вихід, залучення фінансування стають доступними через кооператив виробників, переробників та постачальників.

Українська свинина має шанси стати конкурентною у глобальному ринку.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *