Стало відомо, якою має бути ставка ПДВ на свиней

pigcentre

В мережі інтернет поширюються заяви, мов би повернення ПДВ 20% на живих свиней негативно вплине на доходи виробників свинини. У некомпетентності таких заяв, що вводять в оману людей, які не розібралися глибоко в проблематиці – заявляють в Асоціації «М’ясної галузі».

За роз’ясненнями, як є насправді MeatNews звернувся до Миколи Бабенка – виконавчого директора Асоціації «М’ясної галузі».

Повернення ПДВ 20% на живих свиней – як вплине на ціни на живих свиней і на свинину для населення?

– Можливі два варіанти, обидва вигідні для свинарства.

Перший – ціни на свинину для населення зменшаться на 6-10 грн/кг – різницю між 14% та 20% ПДВ на свиней. Позитив свинарям – збільшення споживання свинини населенням. Через високу ціну м’яса і низькі доходи населення, споживання свинини з року в рік зменшується, тому ціни на свиней падають.

Другий – ціни на свиней виростуть на 3-5 грн/кг живої ваги, а ціни на свинину для населення залишаться як є.

І в одному, і в другому випадку, як видно, збільшення ПДВ на сировину не має негативного впливу на свинарство, прибутки м’ясопереробників від цього теж не змінюються, а населення – споживачі свинини – в обох випадках у виграші.

Свинарі зазнають збитків?

– Ні, не зазнають. Хто-небудь чув про заяви птахівників, які б скаржилися, що зазнають збитків, бо в них і було, і залишається ПДВ 20% на птицю і 20% на курятину? Ні, таких заяв немає.

Птахівники і свинарі працюють в однакових ринкових умовах і структура собівартості у них однакова. Вхідне ПДВ майже на всю сировину 20% – комбікорми, ветпрепарати, електроенергія, паливно-мастильні матеріали. Фактично податковий кредит тих, хто вирощує – зараз більший за їх податкові зобов’язання. ПДВ – це податок на додану вартість, тобто на різницю між доходами і витратами за умови, якщо податковий кредит більший за податкові зобов’язання. Негативного впливу свинарі не зазнають.

Тема збитків свинарів через ПДВ «гойдається» штучно, щоб відвернути увагу від справжніх проблем галузі свинарства.

Які справжні проблеми свинарства ви вважаєте потребують вирішення?

– Цих проблем – дві.

Перша – перевитрати 8 млрд грн щороку на корми і ветпрепарати в українському свинарстві. Це фактично зайві 20 грн в кожному кг свинини, що сплачує населення за помилки у вирощуванні свиней.

Звідки 8 млрд грн перевитрат беруться і як розраховуються – легко знайти в інтернеті, ми багато про це писали. Наші розрахунки підтвердили і статистичні дані по витратам кормів в собівартості свиней міжнародної групи дослідників ефективності в свинарстві InterPIG, які ми опублікували. З них слідує, що при менших на 30% цінах на корми в Україні ніж в ЄС, витрати кормів у собівартості свиней на 40% в Україні більші ніж у ЄС.

Друга – блокування 9 років запуску компенсацій свинокомплексам за свиней у випадку африканської чуми свиней (АЧС).

Весь світ занепокоєний появою АЧС у домашніх свиней в Німеччині (найбільше поголів’я свиней в ЄС) в липні цього року. До цього в Німеччині реєструвалися випадки АЧС лише у дикій природі. 

Нагадаю, що появі АЧС в в країнах ЄС передував нелегальний ринок свиней інфікованих АЧС в Україні. З 2015 року десятки свинокомплексів в Україні нелегально продали свиней на нелегальні бійні аби врятуватися від банкрутств.

Що в 2021 році, Україна стала вільна від АЧС чи запущена виплата компенсацій свинокомплексам за свиней у випадку АЧС?

– На жаль, відповідь – ні і ні. Вільними від АЧС стали за три роки – Чехія, Естонія, Бельгія, але не Україна, де проблема АЧС не вирішується вже дев’ять років. Тему компенсацій свинокомплексам, так само, як і тему нелегального продажу свинокомплексами свиней інфікованих АЧС, галузеві асоціації свинарів – приховують. До чого це призведе – до хвилі банкрутств в Україні підприємств свинарства та/або нових хвиль АЧС в Україні та ЄС через нелегальний продаж інфікованих свиней свинокомплексами в Україні. 

Чому ці проблеми не вирішуються?

– В мене відповідь лише одна – якщо щось робиться/не робиться – значить комусь це вигідно. Так само комусь вигідне і багаторічне штучне протистояння між виробниками і переробниками.

Які шляхи вирішення пропонує Асоціація «М’ясної галузі»?

– Переробники запропонували замість протистояння – консолідацію всього ланцюга, об’єднання зусиль і можливостей обох галузей заради їх розвитку і продовольчої безпеки України. Початок консолідації галузі – 30 серпня 2021 року на спільному заході двох галузей в Києві – Last Summer Day.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *