11 квітня в Києві відбулася перша щорічна конференція “М’ясний бізнес 2024”, де виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко виступив з доповіддю про актуальні проблеми та перспективи розвитку м’ясопереробної галузі та суміжних галузей в Україні в умовах війни.
У своєму виступі очільник асоціації окреслив ряд викликів, з якими стикається український м’ясний бізнес в умовах війни. Одним з головних він назвав блокування експорту мʼяса та м’ясної продукції. За його словами, це питання штучно гальмує розвиток галузі та призводить до падіння цін на свиней та втрати рентабельності в свинарстві у періоди нарощення поголівʼя свиней.
Свиней на свинокомплексах України вдвічі менше, навіть, ніж в Бельгії, яка в 20 разів менша за територією за Україну. Щоб відродити промислове свинарство в Україні Асоціація “Мʼясної галузі” з Центром підвищення ефективності в тваринництві створили програму “Нове свинарство України”. Програма передбачає 4-кратне збільшення поголівʼя свиней в Україні та створення додатково 6 млрд євро доданої вартості в Україні щороку.
За словами Бабенка, зараз в Україні складаються сприятливі умови для інвестування в свинарський бізнес. Собівартість свинини через дешеві корми в Україні – найнижча в світі, через що рентабельність свинарства третій рік тримається на рівні 200% в рік. Програма працює, нарощення поголівʼя свиней вже відбувається, хоча і значно меншими темпами.
Одночасно Асоціація “Мʼясної галузі” працює і над відкриттям глобальних ринків для експорту української свинини. Важливою умовою для цього є перетворення України у країну вільну від африканської чуми свиней (АЧС). На відміну від деяких “експертів”, які вважають, що головний ворог бізнесу в свинарстві в Україні – АЧС, назавжди в Україні, ми переконані в перемозі і над цим ворогом, завдяки вакцинопрофілактиці АЧС, що вже успішно використовується у світі.
Для популяризації української свинини вже створена платформа UKRAINIAN PORK, яка об’єднує виробників і переробників, які через міжгалузеву взаємодію сприяють розвитку всього ланцюга – вирощування і переробка.
“М’ясний бізнес 2024” став платформою для обговорення актуальних проблем та перспектив розвитку м’ясної галузі України.
А вже 12 червня бізнес-форум “Зерно. Свині. М’ясо – 2024” збере разом представників рослинництва, свинарства, мʼясної галузі для прискорення розвитку лацюга виробник-переробник, знайомства із сучасними, передовими рішеннями, що дають можливість створювати більшу додану вартість в Україні.
Під час форуму планується детальніше розглянути такі теми:
- Шляхи подолання блокування експорту мʼяса та м’ясної продукції
- Викорінення АЧС в Україні за допомогою вакцинопрофілактики АЧС
- Стратегія реалізації програми “Нове свинарство України”
- Інвестиційні можливості в бізнесі на свинях
- Новинки в обладнанні та інновації у мʼясопереробці
- Новинки та інновації в свинарстві
Учасники форуму почують думки експертів, представників влади та бізнесу, а також візьмуть участь у дискусіях та обміні досвідом.
Бізнес-форум “Зерно. Свині. М’ясо” стане важливою платформою для знаходження шляхів вирішення проблем м’ясної та суміжних галузей, стимулювання їх розвитку.
Запрошуємо всіх зацікавлених взяти участь у форумі!
Реєстрація на Форум вже відкрита: https://meatindustry.com.ua/