promo-zsm
promo-zsm

Стало відомо скільки склала переплата населенням від зниження ПДВ до 14%

Стало відомо скільки склала переплата населенням від зниження ПДВ до 14%
НС_CIAB_АМГ

Зміни, що були прийняті у Податковий кодекс щодо зниження ПДВ до 14% лише в частині ланцюга – сприяли утворенню низки економічних проблем. І без того, населення переплачувало 20 гривень за кілограм свинини через минулу багаторічну неефективність галузі свинарства. А зараз, коли ціни на зернові зменшилися, а свинокомплекси купують комбікорми, ветпрепарати, електроенергію, паливо з вхідним ПДВ 20%, продаж свиней запровадили з ПДВ 14%, а м’ясо з ПДВ 20% – це нонсенс. Населення змусили з 01.03.2021 сплачувати додатково 10 грн/кг через дію цього Закону.

«Наша галузь просто в куту, молочна – у них аналогічна ситуація. Не можна на шляху від виробництва до полиці розривати ланцюг ПДВ», – каже Олександр Скорик, директор М’ясокомбіната “М’ясний”.

Окрім додаткових видатків споживачів м’яса, Закон № 1115-ІХ поставив всі переробні підприємства у нерівні, дискримінаційні умови бізнесу. Збільшується тінізація м’ясо-молочного ринку, яка все більше охоплює сумлінних платників податків, оскільки негативний вплив даного закону просто не залишає підприємствам вибору.

«По оцінкам нашої асоціації, за ці кілька місяців тіньовий ринок збільшився, я вважаю, вдвічі. Тому що саме нерівні умови роботи підприємств приводять до такої ситуації», – говорить Сергій Запорощук, голова Ради Ічнянського молочно-консервного комбінату. Такі нерівні умови зараз вираховуються у величезній різниці в 10% між тіньовими та офіційними підприємствами.

Одночасно з цим, державний бюджет втратить сотні мільйонів гривень від ухилення продажу м’яса з ПДВ. Сюди додається факт росту фальсифікатної продукції м’яса та молока на полицях магазинів.

Олександр Скорик запевняє: «Повернути 20% ПДВ – на сьогоднішній день – це єдине правильне рішення, що призведе до зниження кінцевої ціни для покупця на 7%, повернення конкурентоспроможності, як підприємств, що працюють на загальній системі і є платниками ПДВ, так і єдиного податку».

Ми не можемо не відповідати на ситуацію, що склалася, бо Україна повністю втратить всю офіційну м’ясну, молочну галузі, а також свинарство та скотарство. В такому випадку, полиці магазинів опиняться під імпортними товарами, які з часом, вочевидь, виростуть в ціні.

В Асоціації “М’ясної галузі” порахували, що за три місяці дії зменшеної ставки ПДВ лише на сировину, українські споживачі лише на свинині переплатили 656 мільйонів гривень.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *