promo-zsm
promo-zsm

Зареєстровано законопроекти про повернення ПДВ 20% на свиней та ВРХ

Закон про ветеринарну медицину підписав Президент
НС_CIAB_АМГ

У Раді зареєстрували ще один законопроект, що повертає ПДВ 20% на всі види продукції на які було введено ПДВ 14%

Зокрема, законопроектом 5425 від 26.04.2021 пропонують відновити 20% ставку ПДВ за операціями з постачання сільськогосподарської продукції згідно з УКТ ЗЕД: 0102 (велика рогата худоба, жива); 0103 (свині, живі), 0104 10 (вівці живі), 0401 (в частині молока незбираного).

Водночас альтернативний законопроєкт 5425-1 від 11.05.2021 пропонує повернути ставку 20% ПДВ на сільськогосподарську продукцію для якої було встановлено знижену ставку оподаткування в 14%.

“Причинами такої ініціативи автори обох законопроєктів зазначають нерівні умови оподаткування для виробників та переробників сільськогосподарської продукції, та як наслідок – ризик підвищення цін на продукцію, одержану в результаті переробки сільськогосподарської сировини, за операціями з постачання якої застосовуватиметься знижена ставка ПДВ”, – йдеться у повідомленні.

При цьому, частина авторів вже прийнятого Закону про оподаткування 14% ПДВ для деяких видів сільськогосппродукції зареєструвала ще один альтернативний законопроєкт 5425-2 від 13.05.2021, яким пропонують не лише не змінювати вже встановлену ставку 14% для деяких видів сільськогосподарської продукції, але й розширити таку, знижену ставку ще на частину продукції.

Зокрема, для харчових продуктів, що мають істотну соціальну значущість, за переліком таких продуктів, що встановлюється урядом:

  • крупа гречана
  • цукор-пісок
  • борошно пшеничне вищого сорту
  • макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту)
  • молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці)
  • хліб житньо-пшеничний
  • яйця курячі категорії С1
  • птиця (тушка куряча)
  • вода мінеральна негазована
  • масло вершкове жирністю 72,5%

Червоне м’ясо, а також інші м’ясні вироби до цього переліку не входять.

На їх думку, це допоможе стабілізувати ціни на харчові продукти, що мають істотну соціальну значущість, і усунути ризики подальшого їх підвищення.

Джерело: Економічна правда

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *