promo-zsm
promo-zsm

Стало відомо за яких умов ціна на м’ясо та молоко знизиться

Стало відомо за яких умов ціна на м’ясо та знизиться
НС_CIAB_АМГ

Представники м’ясної та молочної галузей України закликають народних депутатів терміново повернути стару систему оподаткування на продукцію тваринництва зі справедливою сплатою ПДВ 20%. З 1 березня ставка даного податку була знижена до 14% з 20% для виробників ряду аграрної сировини, але не для переробників, які несуть вимушені збитки.

Про це було заявлено на прес-конференції в УНІАН, на якій були присутні:

голова Ради Асоціації “М’ясної галузі” Олександр Скорик та виконавчий директор Асоціації Микола Бабенко, голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський, голова ради Ічнянського молочно-консервного комбінату Сергій Запорощук, а також завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики ННЦ “Інститут аграрної економіки” Леонід Тулуш.

Дивитись запис прямого ефіру можна на Youtube. Повний текст прес-конференції, відповіді на питання та обговорення доступні на сайті Асоціації “М’ясної галузі”.

“У Верховній Раді вже є нова законодавча ініціатива щодо коригування несправедливості в законі №1115-IX. Знижена ставка ПДВ вже призвела до того, що населення України переплачує до 10 зайвих гривень за кілограм м’яса”, – повідомив Бабенко.

У цьому законі виробникам м’яса і молока запропонували платити 14% ПДВ на живих свиней, велику рогату худобу і молоко-сировину. Але, як зазначив Олександр Скорик, на практиці вийшло, що виробники продуктів почали доплачувати своїми грошима 7,2%, з яких 6% – різниця між ставками на сировину і кінцевий продукт, плюс 1,2% ПДВ на 6% націнки.

“Галузь опинилася практично на межі банкрутства, деякі підприємства змушені зупиняти виробництво або знаходити якісь схеми – не щоб заробити, а просто щоб вижити. Повернення 20%-вої ставки ПДВ на весь ланцюг виробництва влаштує всіх. Це також дозволить знизити ціни для кінцевого споживача”, – сказав Скорик.

За словами експерта, в Україні активізувалися нелегальні м’ясні цехи, а на ринку з’явилося більше фальсифікату, з яким чесним виробникам складно конкурувати через меншу ціну.

Як підкреслив Вадим Чагаровський, зниження ставки ПДВ парадоксальним чином призвело до підвищення цін на кінцеву продукцію.

“На третині молочних підприємств відбулося не зниження ціни, а підвищення – оскільки в Україні існує дефіцит молока-сировини, ніхто з виробників не захотів знижувати його вартість на запропоновані 6%. За нашими оцінками, втрати молокопереробної галузі за рік складуть 1 млрд грн. Тому дуже правильно, що з’явився законопроект про повернення колишньої ставки”, – зазначив експерт.

За словами Леоніда Тулуша, зниження ПДВ тільки на одному етапі, а не по всьому ланцюжку виробництва м’яса і молока – українське “ноу-хау”, яке економічно не обґрунтоване і в жодній іншій країні не застосовується.

“Повернення колишньої ставки ПДВ зміцнить конкурентоспроможність підприємств, які працюють законно і платять цей податок, перед тими, які не платять. Ми закликаємо депутатів проголосувати за ці зміни за основу і в цілому до кінця поточної сесії Верховної Ради, щоб не переносити прийняття закону на осінь”, – сказав він.

Зниження ставки ПДВ

22 лютого Володимир Зеленський підписав закон про зниження ставки ПДВ з 20% до 14% на операції з постачання на митній території України та ввезення в країну окремих видів сільськогосподарської продукції.

Право на знижену процентну ставку ПДВ отримали такі види продукції: велика рогата худоба, свині, вівці, сире молоко, пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, соєві боби, насіння льону, ріпаку, насіння соняшнику, насіння і плоди інших олійних культур, цукровий буряк та ін.

Пізніше голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що переробна галузь несе “шокуючі” збитки після зниження ПДВ на деякі види сировини.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *