promo-zsm
promo-zsm

Виробництво свиней в ЄС впаде протягом 5 років

виробництво свиней впаде
pigcentre

Найбільше виробництво свиней впаде у Північній Європі, тоді як Румунія та Іспанія продовжуватимуть інвестувати у цей сектор.

Протягом наступних 5 років виробництво свинини в ЄС скоротиться на 3%, йдеться у останньому прогнозі Французького інституту свинини (IFIP). У звіті згадується, що виробництво свиней у країнах ЄС-28 досягло рекордного рівня в 2020 році – 24,2 млн. CWE (еквівалент маси туші), що на 1% більше порівняно з 2019 р. Тим не менше, Ян Пітер ван Ферней, економіст IFIP, прогнозує зниження виробництва на наступні 5 років.

Виробництво свиней у країнах ЄС-27 скоротиться на 3% до 2025 року, вважає економіст IFP, хоча компенсувати виробництво м’яса будуть важчі туші. 

“У 2025 році європейські поставки будуть майже на 750 000 CWE нижчими, ніж у 2020 році”, прогнозував Ян Пітер ван Ферней.

Хто інвестуматиме у свинарство?

На його думку, дві країни-члени, Іспанія та Румунія, продовжуватимуть інвестувати у цей сектор. Торік Іспанія повідомила про вироблення 5 мільйонів тонн – це означає, що країна виробляє вдвічі більше, ніж споживає; решта експортується. З 2019 року Іспанія є основною країною-експортером у треті країни і відзначається різким завоюванням ринків. Зростання кількості свиноматок та збільшення маси туші призведуть до зростання приблизно на 2,5% у 2021 році, що зробить Іспанію провідним виробником у ЄС. До 2025 року кількість забоїв перевищить 60 мільйонів свиней, що на 9% більше порівняно з 2020 роком.

У Румунії висока залежність від імпорту (понад 70%) спонукає великі компанії інвестувати в цей сектор, оскільки країна, незважаючи на кризу АЧС, має активи, що сприяють свинарству: потенціал виробництва зернових, населення більше 18 мільйони жителів в радіусі 1000 км та доступна робоча сила. “Після багаторічних падінь збільшення обсягу виробництва в Румунії до 2025 року виглядає здійсненним”, – прокоментував пан ван Ферней.

Читайте також: Додаткові 3 грн/кг через зменшення ПДВ свинарі мають інвестувати у бізнес

Де виробництво свиней впаде?

Згідно з підрахунками IFIP на 2025 рік, Німеччина, Нідерланди, Данія та Бельгія дадуть разом на 11% менше, ніж у 2020 році. Добробут тварин та екологічні норми, соціальний тиск на ферми та свинарство, а також зменшення спадкоємності поколінь спричиняють падіння виробництва у цих чотирьох країнах. Санітарні кризи через COVID-19 та АЧС прискорюють і без того помітне падіння виробництва в 2021 році.

В решті країн ЄС виробництво повільно зменшиться на 4% до 2025 року відносно 2020 року. у Франція буде приблизно середній показник. Зменшення свиноматок, підкреслює спад. Зниження споживання на душу населення продовжуватиметься, але буде компенсовано зростанням населення в ЄС.

Також залежність від експорту ЄС до третіх країн спричинив Brexit. Великобританія, імпортер понад 800 000 тонн у 2020 році, стала третьою країною в січні 2021 року. Продовжується невизначеність щодо збереження потоків до Великобританії, а також до Азії як з точки зору обсягу продукції, так і вартості. Великобританія може звернутися до інших постачальників, особливо з іншого боку Атлантики. Очікується, що до 2025 року Китай, основний ринок експорту свинини з ЄС, відновить виробництво свинини.

Джерело: Euromeatnews

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *