

Уряд Іспанії прийняв Королівський указ, який обмежує споживання м’яса та м’ясних продуктів у шкільних їдальнях, незважаючи на численні рекомендації фахівців з дитячого харчування та наукові дослідження. Цей указ вводить безпрецедентні обмеження на присутність м’яса в меню шкільних закладів.
Асоціація виробників м’яса та мясопродуктів Іспанії (ANICE) висловила глибоке занепокоєння тим, що не було враховано баланс між продуктами тваринного та рослинного походження, що є важливим для забезпечення повноцінного харчування, особливо в період росту дітей. “Ми стали свідками переходу до моделі протеїнової трансформації в бік рослинних продуктів, що створює дисбаланс і знижує споживання необхідних нутрієнтів, які може надати тільки м’ясо”, – зазначили в ANICE.
Згідно з новим Королівським указом, споживання червоного м’яса обмежене до однієї порції на тиждень, а обробленого м’яса – до двох порцій на місяць. Ці зміни можуть спричинити серйозні харчові дефіцити у дітей та підлітків, адже тваринні білки є важливим джерелом нутрієнтів, таких як залізо та вітамін B12, які важко отримати в достатній кількості з рослинних продуктів.
ANICE наголошує, що цей указ надсилає негативне повідомлення про м’ясо та його роль у харчуванні дітей. М’ясо не згадується навіть у прес-релізі, що супроводжує публікацію указу, що підкреслює байдужість Міністерства до одного з найбільш поживних продуктів. “Цей указ обмежує споживання м’яса в шкільних їдальнях і створює шкідливе соціальне повідомлення про репутацію м’яса”, – заявив Джузеппе Алоїзіо, директор ANICE.
Іспанський уряд заявляє, що новий указ має на меті покращення здорового харчування для всіх дітей, незалежно від рівня доходів їх сімей. Проте для багатьох дітей з малозабезпечених сімей єдиним збалансованим прийомом їжі є той, що вони отримують в школі. Відсутність м’яса в шкільних меню може серйозно порушити баланс харчування цих дітей.
ANICE підкреслює, що “те, що ми їмо сьогодні, вплине на наше майбутнє здоров’я“, і попереджає, що такі рішення можуть призвести до недоліків у розвитку мозку і тіла у дітей, якщо їх дієта не міститиме достатньо тваринних білків.

Читайте також: