

Сезон 2023-2024 для соломи зернових, ріпаку та білкових культур у Франції відзначився складними погодними умовами, які суттєво вплинули на якість врожаю. Рясні опади, що не припинялися з середини жовтня, заважали посіву, польовим роботам і збору врожаю.
Посівні площі під м’якою пшеницею скоротилися більш ніж на 10% від середнього п’ятирічного показника до 4,2 млн га. Виробництво м’якої пшениці оцінюється у 26,3 млн т, що на 24% менше порівняно з середнім показником 2019-2023 років. Виробництво твердої пшениці також показує зниження, оцінюючись в 1,2 млн т (-17% до середнього).
Площа озимого ячменю збереглася на рівні середнього за п’ять років (1,2 млн га), проте виробництво зменшилося до 7,2 млн т (-15% у порівнянні з 2019-2023). Посівні площі ярого ячменю зросли до 573 тис. га, але залишаються нижчими за середній показник. Виробництво гороху, внаслідок дощів, зменшилося до 164 000 га, що на 18% менше, ніж у 2023 році.
Проте, прогнозується, що кінцеве виробництво ріпаку становитиме близько 3,9 млн т, що на 4% перевищує середній показник за останні п’ять років. Середній вміст олії в ріпаку очікується трохи нижчим за багаторічну тенденцію в 43,5%.
Які ж наслідки цих змін для французького агросектора і світового ринку? Як виробники реагують на складні погодні умови та зменшення площ? Це питання залишається відкритим, адже врожай 2024 року може вплинути на ціни на зерно та кормові культури у всьому світі.