promo-zsm
promo-zsm

Чи чекає банкрутство на українське свинарство в 2022 році? – Експерт

Чи чекає банкрутство на українське свинарство в 2022 році? – Експерт
pigcentre

Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі”.

Рік тому публікація “З 2021 р. нас очікує закриття неефективних свинокомплексів” була поширена багатьма ЗМІ, але одразу викликала шквал критики і заперечень у професійному середовищі свинарів. Ніхто не міг, навіть, подумати, що восени до перевитрат свинарів на кормах додасться ще одна проблема – ріст цін на корми на 50% і все відбудеться як в українській приказці – “де тонко, там і рветься”.

Пройшов рік, і, на жаль, ми побачили закриття свинокомплексів. Але “рвати” свинокомплекси не перестало і ті, які працювали на дешевшому минулорічному зерні (запаси зроблені до подорожчання), які очікували зниження ціни зерна врожаю 2021 року – вже в роздумах за майбутнє своїх бізнесів.

Урожай 2021 ще у жнива побив усі цінові рекорди, прогнозується і подальший ріст цін на зернові.

І свинарі стали ще більшими заручниками відсутності багаторічної державної аграрної політики та стратегії розвитку свинарства. Слідом за свинарями, в заручниках м’ясна галузь та все населення країни, бо подорожчання м’яса як подорожчали олія і цукор – для багатьох просто не впишеться у сімейний бюджет.

В структурі агросектору України тваринництво займає в 2 рази меншу частку ніж в ЄС

Згідно з Національною економічною стратегією на період до 2030 року (НЕС 2030), затвердженою Кабміном України, структура агросектору України – це 79% рослинництво та 21% тваринництво. Структура ж інших країн має інший розподіл – орієнтовно “50/50”. У ЄС – це 57% рослинництво та 43% тваринництво.

Вирощування споживає продукцію рослинництва, переробка споживає продукцію тваринництва і кожен ланцюг створює додану вартість і робочі місяця, наповнює економіку податками – це розуміють всі.

У НЕС 2030 передбачене збільшення частки виробництва та переробки продукції тваринництва та збільшення частки переробленої продукції в агропромисловому секторі до 50 відсотків.

Як підтримують населення, а разом з ним тваринництво і птахівництво інші країни – експортери зерна?

Підвищення цін на корми не означає готовність споживачів платити вищу ціну на свинину і ціни на свинину за рік не змінилися. Впродовж року ми чітко бачили залежність між штучними спробами спровокувати ріст цін на свиней та свинину, ростом імпорту дешевшої свинини і послідуючим падінням цін на свиней в Україні. Українські свинарі знаходяться у глобальному ринку: якщо ціна на свинину зростає в Україні – то спочатку зменшується її споживання і потім зростає імпорт дешевшої свинини. Але вирощувати свиней у збиток в 2022 році ніхто не буде. Отже, прогноз для свинарства на 2022 рік – невтішний.

Втрутитись має держава. Виправданим є запуск плаваючого експортного мита на зерно як довгостроковий механізм для стабілізації внутрішніх цін на продовольство і захисту національного продовольчого ринку від росту світових цін. Експортне мито на зерно не лише стримає зростання цін на продовольство, а і здатне простимулювати розвиток вирощування та переробки.

Така міра є економічно обгрунтованою і для аграріїв, адже собівартість вирощування зернових (пшениця, ячмінь, кукурудза) в Україні за рік змінилися не значно, і середня складає 3 тис грн/т без ПДВ (112 $), тоді як середні ринкові ціни на зернові 7 тис грн/т без ПДВ (262 $), собівартість сої і соняшника (також значна частка в кормах для тварин) 6 тис грн/т без ПДВ (224 $), а ринкова ціна 17,5 тис грн/т без ПДВ (655 $).

Плаваюче мито на вивіз зерна за кордон може стати і “ціновим демпфером”, і джерелом наповнення бюджету з якого кошти будуть повертатися у вигляді інвестицій у вирощування і переробку.

Формула визначення розміру мита: розмір мита залежить від поточних експортних цін.

Приклад розрахунку: 

  1. Якщо світова ціна зернових перевищує 200 $ за тонну, то експортер повинен буде сплатити мито в розмірі 70% від суми, на яку перевищена базова ціна.

Приклад: 

  • Тонна зернових коштує 250 $.
  • Базова ціна – 200 $. 
  • 250 – 200 = 50 $
  • 70% від 50 $ = 35 $ має сплатити мита експортер за кожну тонну.
  1. Якщо світова ціна зернових дорівнює менше 200 $ за тонну – мито не стягуватиметься.

Куди варто спрямувати цей податок: гроші, отримані державою від експортного мита, у вигляді субсидій варто повертати сільгоспвиробникам та переробникам, насамперед тваринництву, мясній та молокопереробній галузям. Гроші від експортного мита надходять в державний бюджет, але потім повертаються до відповідної області пропорційно обсягам зерна, яке та виростила, а місцева влада доведе гроші вже  безпосередньо до сільгоспвиробників та переробників.

Якими будуть ціни на продовольство для населення і що експортне мито дасть тваринництву?

Нас очікує складна осінь, всі прогнозують подорожчання комунальних, а до них може додатися ще більший ріст цін на продовольство, м’ясо зокрема.

Однак введення експортного мита на зернові:

  1. Зніме соціальне напруження і ріст цін на продовольство, який неминуче відбудеться восени 2021 року, у разі, якщо експортне мито не ввести.
  2. Стане стимулом для розвитку вирощування і переробки, збільшення обсягів виробництва і доданої вартості, експорту, надходження валюти в країну, збереже існуючі і створить нові робочі місця в країні.
  3. Збільшить бюджет на підтримку тваринництва та переробки, зокрема на введення компенсацій свинокомплексом за свиней у випадку африканської чуми свиней, та птиці у випадку пташиного грипу, зупинення практики нелегального продажу інфікованих свиней та птиці.

Експорт зернових з України досягає 50 млн т/рік, тобто може бути сформований фонд на понад 2,5 млрд дол держпідтримки АПК.

Наприклад, на запуск програми розвитку м’ясної галузі Нове свинарство 2025 потрібно 1,2 млрд дол, але її реалізація забезпечить 3 млрд. дол доданої вартості в економіку України щороку.

Ці та інші кроки задля розвитку вирощування і переробки обговорять представники галузей та влади на заході 30 серпня 2021 року – Last Summer Day 2021.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *