Виробники чи переробники: хто спричинив розрив ланцюга ПДВ?

Виробники чи переробники: хто спричинив розрив ланцюга ПДВ?
НС_CIAB_АМГ

У вівторок, 3 серпня, відбулась прес-конференція на тему: «Подальший розвиток м’ясної та молочної галузей України визначатиметься ефективністю державної підтримки». Спікери також розповіли, хто і як лобіював розрив ланцюга ПДВ 20%.

Виправлення помилок

Учасники прес-конференції розповіли про виправлення непродуманого минулорічного Закону (№ 1115-ІХ) про розрив ПДВ в частині ланцюга – на переробці. Цей Закон поставив підприємства м’ясної та молочної галузей в неконкурентні та дискримінаційні податкові умови у залежності від системи оподаткування. «Лише за три місяці населення переплатило 656 млн грн тільки на червоному м’ясі, а підприємства переробних галузей зайшли у збитки. У той же час, наприклад, птахівники і виробники курятини відмовились від податкових експерементів», – розповів виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі» Микола Бабенко.

Також на прес-конференції він зазначив, що ініціаторами розриву ланцюга ПДВ було саме керівництво Асоціації “Свинарі України” та “Асоціації виробників молока”, які тепер заявляють про дискримінацію їх галузей, і ці галузі не хочуть працювати в умовах, які півроку тому їх представниками були нав’язані переробним підприємствам. Внаслідок таких недалекоглядних “експерементів” українські переробні галузі зазнавали збитків, а населення переплачувало вищу ціну за м’ясо-молочні продукти.

Виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур на прес-конференції зазначав про важливість державного контролю і підтримки переробних галузей в питаннях боротьби з фальсифікатом, імплементації європейських практик в сфері взаємовідносин між торгівлею та постачальниками, а також в сфері стандартів якості.

Розвиток виробників – це важливо

Спікери наголосили, що переробні галузі ­зацікавлені у конкурентоспроможності і розвитку постачальників сировини не менше самих сільгоспвиробників. М’ясна галузь робить кроки назустріч виробникам не тільки у вирішенні проблем, а й пропонує виробникам кооперацію, зробила доступною інноваційну генетику свиней, сучасні технології, відкриває доступ до дешевого фінансування свинарства, відкриває експорт свинини, сприяє розблокуванню компенсацій свинокомплексам за свиней у випадку африканської чуми свиней (АЧС). Це все необхідне обом галузям – свинарству і м’ясній, щоб скористатися вікном можливостей у глобальному ринку – збільшення світового споживання свинини в рік з 110,5 до 127 млн ​​тонн до 2030 року. Це в 27 разів більше ніж зараз виробляється в Україні.

«30 серпня у Київському Гольф Центрі пройде спільний з’їзд виробників і переробників Last Summer Day – Останній Літній День. Ми вирішили зібрати разом м’ясопереробні підприємства та підприємства свинарства. Для спільного обговорення тих проблем, які зараз існують. Вже є підготовленні рішення для цих проблем – в частині фінансування, заміни генетики і консолідації. Нам потрібна спільна, злагоджена робота заради споживачів і для блага кожної галузі – і вирощування, і переробки» – зазначив Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі».

Довідково

Прес-конференція відбулася у прес-центрі інформаційного агентства «Інтерфакс Україна».

На прес-конференції виступали представники м’ясної та молочної галузей в Україні:

  • голова Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський;
  • виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур;
  • виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі» Микола Бабенко;
  • керівник експертно-аналітичної служби Спілки молочних підприємств України Леонід Тулуш. 

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *