7 квітня 2021 року, у день Благовіщення, свій ювілей святкує Центр підвищення ефективності в тваринництві (CIAB).
Цій даті передував нелегкий шлях, який, що не дивно, завжди приносив успіх компанії.
У інтерв’ю, генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві, Микола Бабенко розповів, як поява компанії вплинула на тваринництво України.
– Перед усім, за час існування, компанія заручилась підтримкою багатьох організацій у різних країнах світу. Ми вже рік тісно співпрацюємо з Асоціацією “М’ясної галузі”, що дозволило у кризовий 2020 рік, коли через COVID-19 м’ясна галузь і свинарі ЄС та США несли збитки, в Україні розвивалися і вирощування, і переробка. Перший раз за багато років на 1 січня свинарство не встановило антирекорд по поголів’ю, а навпаки додало поголів’я свиней. Населення стабільно купує м’ясну продукцію по стабільній ціні. Так, ціна зараз є стабільнішою, ніж на яловичину, споживачі вже не переплачують так через високу собівартість як це було раніше.
– Що ви пропонуєте зробити, щоб вирішити цю проблему?
– Разом з Асоціацією “М’ясної галузі” ми торік започаткували програму розвитку м’ясної галузі “Нове свинарство 2025”, метою якої є зниження собівартості до “європейської” – не більше 35 грн/кг з актуальними ринковими цінами на корми. До того ж, завдяки Асоціації ми плануємо зробити свинарство України конкурентним на глобальному ринку.
– А чи можливо це в Україні взагалі?
– Я розумію скептицизм багатьох. Більшість вважає, що свинарству потрібні дотації, зниження податків, підвищення ціни та інші неринкові механізми підтримання на плаву неконкурентної у глобальному ринку галузі. Але у України вже є чудовий приклад як реанімували колись складну галузь – птахівництво. Завдяки новій інноваційній генетиці бройлерів, чесній та відданій роботі птахівників разом із постачальниками генетики і не тільки генетики в Україні досягнута одна з найнижчих собівартостей курятини у світі.
– А чим Центр може допомогти у зменшенні собівартості?
– Центр підвищення ефективності в тваринництві став офіційним представником Topigs Norsvin в Україні. Це найінноваційніша генетична компанія у світі. Свині цієї генетики показують найкращі результати на багатьох ринках: США, Бразилії, ЄС та інших. Разом з нашою підтримкою та Точним свинарствомтм ми можемо досягти найнижчої собівартості і в свинарстві України.
– Чи є вже у вас успіхи?
– Наші успіхи – це більше 40 проектів Центру підвищення ефективності в тваринництві по налаштуванню технології на свинокомплексах, що дозволяло навіть підприємства з межі банкрутства зробити прибутковими. Крім того, ми створили програму управління свинокомплексом з контролем собівартості в реальному часі PigCentre, що немає аналогів серед подібних програм.
– Які є плани на майбутнє?
– Зараз ми залучаємо м’ясопереробні підприємства та свинокомплекси у сільськогосподарський Кооператив “КоФармінг Україна”. Ми хочемо згуртувати малі та середні ферми задля колективного розвитку та зменшення собівартості, допомогти їм не лише утриматися на ринку, а і розширити свої бізнеси. Ми хочемо показати, що галузь свинарства України може бути конкурентною на глобальному ринку, навіть, попри всі проблеми, які зараз існують. Ми хочемо бути прикладом та дати поштовх розвитку свинарства та м’ясної галузі України.
Микола Бабенко резюмував: “Попри річницю 10 років та досягнуті вершини, найбільші успіхи у СІАВ ще попереду!”
Довідково
Центр підвищення ефективності в тваринництві був створений у 2011 році. Компанія працює з свинокомплексами, молочно-товарними фермами та агрохолдингами в Україні та за кордоном. До Центру звертаються для аудиту технології, зниження витрат, планування роботи, супроводу та вдосконалення бізнесу.
Читайте також: Свинокомплекс у вашому смартфоні