promo-zsm
promo-zsm

Кабмін готує пільгу для розвитку тваринництва

Кабмін готує пільгу для розвитку тваринництва

Кабмін ініціює зміни до митного тарифу України – рішення зменшити ставку імпортного та експортного мита на низку товарів, в тому числі й аграрних.

Зокрема, пропонується встановити нульову митну ставка при ввезенні та вивезенні великої та малої рогатої худоби (ВРХ та МРХ). Проте тут є вийняток: теля вагою до 300 кг (на них 10% вивізного мита). Відповідний законопроєкт уряд схвалив, тепер його чекають у парламенті.

Що це означає для АПК – учасники ринку та депутати обговорили на засіданні аграрного комітету.  

Динаміка розвитку тваринництва в Україні: велика та мала рогата худоба, бджоли, птиця  

За інформацією від Мінагрополітики, на 1 вересня 2021 року в усіх категоріях господарств чисельність поголів’я великої рогатої худоби становила 3 182,3 тис. голів (- 6,4% у порівняні з аналогічним періодом 2020 року). При цьому у сільськогосподарських підприємствах налічується 1 010 тис. голів (на 1,3% менше), у господарствах населення – 2 172,3 тис. голів (на 8,6% менше).

  • Корів – 1 655,2 тис. голів.
  • Свиней – 6 097,2 тис. голів.  
  • Овець та кіз – 1  338,5 тис. голів.
  • Птиці – 240,7 млн голів.  
  • Кількість бджолосімей на початок року становила 2,59 млн.

Нульова митна ставка для експорту та імпорту  ВРХ та МРХ

Як заявив під час презентації документу перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, перший блок законопроекту, погоджений з учасниками ринку та депутатами – це питання зменшення імпортної та експортної митної ставки на живих тварин (велика рогата, вівчарство і козівництво)

Є узгоджена позиція – обнулити ставку на ввезення тварин, щоб вони могли використовуватися як племінний генетичний ресурс, а також як умовна сировина для створення доданої вартості. З питань експортного мита – там не така одностайна позиція, скажу відверто – є дискусія. Мінфін має власну думку, відмінну від вимог про обнуління ставки для всіх категорій. Мінфін вважає, що такі зміни експортної ставки зменшать доступ переробних підприємств до сировини. Сьогодні мито на вивіз складає 10%», – заявив Висоцький.

На думку інших учасників комітету, нульове мито для тваринників на експорт та імпорт дозволяє збільшити їхні доходи. Так, фермери, які займаються тваринництвом за одним напрямком (вирощування худоби на забій), наразі можуть лише здати вирощених тварин на м’ясокомбінат, якщо ж буде 0% на експорт ВРХ та МРХ  ( за виключенням тварин до 300 кг), тоді у них  вже буде ще можливість продавати тварин живою вагою на більш рентабельніші ринки і отримати вищу ціну.

Збільшення податків від тваринницької галузі

З позицією законотворців погодилися і представники асоціацій. Голова «Української  асоціації розвитку тваринництва та технологій» Ігор Клименок заявив, що вони підтримують рішення робочої групи, щоб обнулити ставки ввізного мита з запропонованим виключенням.

Імпорт дасть нам додаткове надходження молодняку, створить додаткові робочі місця, відгодівельний комплекс і дасть прибуток до держбюджету, за нашими розрахунками, 1 до 19. Тобто 1 грн недоотриманого мита компенсує 19 грн з інших податків», – заявив Клименок.

На завершення зустрічі голова аграрного комітету Микола Сольський повідомив, що відповідний законопроєкт буде поданий до Верховної Ради вже наступного тижня.

«Я пропоную оформляти закон, виходячи з вашого рішення, і вносити його наступного тижня, а за цей час попрацювати з колегами і вирішити суперечливі питання», – фіналізував обговорення проєкту на комітеті Микола Сольський.

Джерело: agropolit.com.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *