promo-zsm
promo-zsm

Останній літній день, чому він важливий?

Останній літній день, чому він важливий?
pigcentre

Микола Бабенко. Виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі».

30 серпня відбудеться подія, яка здатна змінити історію розвитку як свинарства, так і м’ясної галузі України.

Поголів’я свиней на свинокомплексах всієї України у 4 рази менше у порівнянні з Нідерландами, Данією. При цьому територія України у 14 разів більша за кожну з цих країн. До того ж, споживають свинини українці в 2-3 рази менше ніж наші сусіди з ЄС та СНД.

Галузь свинарства могла б і без імпорту забезпечувати внутрішню потребу у свинині самостійно, та ще потреби 3-4 країн як Україна. На жаль, ця галузь – не розвивається, а навпаки, перебуває в стагнації.

Головні проблеми і виклики, які самостійно свинарі подолати не змогли:

  1. Перевитрати кормів і найбільша собівартість свиней в Європі.
  2. Подорожчання кормів і відсутній лобізм інтересів українських виробників свинини.
  3. Масове поширення псевдогенетики свиней.
  4. Блокування компенсацій свинокомплексам за свиней у випадку АЧС і поява одного з найбільших в світі нелегальних ринків свиней інфікованих АЧС, поширення АЧС Україною і світом.

У той же час, споживання свинини в світі зростає і до 2030 року збільшиться на 16,5 млн т. Це  – в 27 разів більше ніж виробляє Україна. Основні країни виробники свинини збільшити виробництво не можуть через:

  • Критично велику концентрацію свиней на малій території.
  • Дефіцит власних кормів.
  • Дефіцит робочої сили для роботи на свинокомплексах.

Першими побачили перспективи для розвитку бізнесу м’ясопереробники. У частини українських м’ясокомбінатів вже є успішний досвід з імпорту/експорту м’яса.

Експорт свинини стримує неконкурентно висока ціна на українську свинину у глобальному ринку та стримування розвитку свинарства в Україні.

Реалізації програми Нове свинарство 2025 націлена на збільшення виробництва свинини, забезпечення внутрішнього ринку м’ясом за доступними цінами та відкриття експорту, а 2 млн т експорту свинини здатні забезпечити Україні 4 місце в світі, 3 млрд євро валютних надходжень та до 80 млрд грн щороку доданої вартості.

Раніше асоціації об’єднували учасників проти когось. Така практика має відійти в минуле. М’ясна галузь запропонувала свинарям не лише діалог і консолідацію всього ланцюга: вирощування – переробка, а і робочі інструменти повернення конкурентоздатності бізнесу в свинарстві:

  1. Фінансування під заміну генетики та реконструкцію свинокомплексів
  2. Інноваційну генетику з якою українські свинарі можуть отримати найнижчу собівартість свиней в світі
  3. Кооперацію і захист від фальшування та перевитрат

З 2021 році розмір державної компенсації за генетику свиней збільшений до 80% їх вартості.

З осені 2021 року в Україні запрацює електронна біржа тварин та м’яса, що зробить відносини купівлі-продажу свиней прозорими, зменшить втрати на продажі свиней, переважно які несуть свинокомплекси.

Зустріч двох галузей ми назвали – Останній літній день. У свинарстві літо завдає проблем і збитків свинарям – через спеку свині споживають менше кормів, прирости зменшуються, собівартість тварин виростає. Восени зменшуються ціни на корми і настає оптимальний температурний режим для свиней. То ж 30 серпня в Гольф Центрі Київ ми проведемо літо, минулі непорозуміння та проблеми і ввійдемо в нову еру кооперації та співпраці двох галузей.

Пропустити подію не можна. Без вашої участі, самі собою, зміни не настануть.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *