М’ясна галузь та свинарство об’єднуються, щоб свинина була доступною

М'ясна галузь та свинарство об'єднуються, щоб свинина була доступною
pigcentre

Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі».

Про проблеми свинарства і м’ясної галузі, мабуть, не чули лише люди, які далекі від цих галузей або веганці, яких м’ясо не цікавить. З усіх сторін чути про проблеми, претензії та звинувачення.

На прикладі із законом про розрив ставки ПДВ в середині ланцюга, хочу показати, як неринковими методами можна підірвати конкуренцію і поставити на межу виживання цілі галузі.

01.03.2021 року була зменшена ставка ПДВ лише на сировину з 20% до 14%, а на м’ясо залишена 20%. Шкідлива ініціатива керівництва Асоціації «Свинарі України» та Асоціації виробників молока про зниження ПДВ в частині ланцюга мала чітку стратегію – зробити неконкурентними і вразливими переробні підприємства на загальній системі оподаткування, платників ПДВ.

У м’ясній галузі з 01.03.2021 року підприємства на загальній системі оподаткування, платники ПДВ – купують свиней і ВРХ з ПДВ 14%, а свинину і яловичину продають з ПДВ 20%, тобто додатково докладають свої обігові кошти – 6%. В той же час бійні на спрощеній системі, не платники ПДВ, купують таких само свиней з ПДВ 14%, а далі продають свинину без ПДВ, тобто не доплачують 6% і пропонують нижчу мінімум на 6% ціну м’ясо.

Поясню, м’ясопереробні підприємства працюють з великими оборотами і малою маржою, в середньому маржа і складає 5%. Тобто вийшло, що великі, легальні бізнеси, великі платники податків – були штучно поставлені в неконкурентні умови.

Податкова дискримінація в Україна заборонена законом. Помилку в законі визнали всі фракції у Верховній Раді і 01.07.2021 року виправили її – підтримали зміни в податкове законодавство 309 голосами «За» і 1 «Проти».

Що буде далі, чи втратять свинарі?

В Асоціації «М’ясної галузі» позиція всіх учасників одна – знижувати ПДВ до 14% на весь ланцюг – виробник – переробник – торгівля – споживач. Ми далі працюємо із Народними депутатами Верховної Ради, із Кабінетом Міністрів України, Міністерством фінансів і податковою, Міністерством економіки України, Мінагрополітики та продовольства, щоб консолідувати їх позицію у підтримці зниження ПДВ на весь ланцюг.

Але вже зараз очевидно, свинарі нічого не втратять від тимчасового відкату назад ПДВ до 20% на свиней:

  1. Показовою є ситуація у птахівництві. Структура бізнесів свинарства і птахівництва дуже схожа. Птахівники із самого початку відмовилися від перспективи зниження ПДВ лише на птицю.
  2. У свинарів вхідне ПДВ 20% на комбікорми, ветпрепарати, електроенергію, ПММ – це 90% собівартості свиней.
  3. Із поверненням ПДВ 20% на свиней – або виростуть ціни на свиней на 3-5 грн/кг, або зменшиться ціна на свинину на 6-10 грн/кг. Це відрегулює ринок. І перший і  другий варіант – вигідний свинарям.

Про історію протистояння виробників і переробників

Це тема для окремого матеріалу, який я готую. Тут напишу коротко. Популізм, непрофесійність і відсутність стратегічного бачення – з цим створювалися в Україні деякі асоціації виробників. Об’єднувати учасників галузей проти когось – саме нерозумне, що можна придумати. Об’єднуватися потрібно задля розвитку, відкриття нових можливостей, ринків. 

Що в наслідку має українське свинарство:

  1. Блокування 9 років компенсацій свинокомплексам за свиней у випадку АЧС.
  2. Нелегальний ринок свиней інфікованих АЧС, поширення АЧС з України в ЄС і країни Азії, а в Україні свинарство перетворилося на “гру із сірниками ні діжці з порохом”.
  3. Найвища собівартість свиней в Європі, в 2-3 рази менше споживання свинини ніж в усіх країн-сусідів України, в 6-9 разів імпорт свинини більший за експорт.

Останній літній день (Last Summer Day) – перші спільні збори виробників і переробників задля розвитку обох галузей.

М’ясна галузь зробила першою крок на зустріч до виробників. 30 серпня 2021 року в Київському Гольф Центрі, спільно з Центром підвищення ефективності в тваринництві та іншими партнерами, ми ініціювали об’єднавчий з’їзд виробників і переробників – Останній літній день (Last Summer Day).

Чому назвали Останній літній день?

Хто працює у свинарстві знає – літо в Україні найважча пора року для свиней і свинарів. Через високу температуру прирости свиней катастрофічно падають (до 50%), а собівартість виростає. Осінь – найкраща пора року для свиней, комфортно свиням, найнижча ціна на корми і найкраща економіка у свинарів. Останній літній день – це як останній день непорозумінь і протистояння, об’єднавчий з’їзд представників двох галузей – свинарства і м’ясної, щоб домовитися, як далі взаємодіяти разом з користю для обох галузей та споживачів м’яса у внутрішньому та у глобальному ринках.

Далі буде.

Читайте також: Микола Бабенко розповів про важливість підписання Закону про повернення ПДВ 20% на свиней.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *