Українське свинарство врятує лише експорт. Оскільки через війну чимала кількість населення покинули країну, то попит знизився. При цьому виробництво не змінилось.
Про це під час пресконференції «Розвиток м’ясної галузі в умовах війни, відкриття експорту свинини, збереження рентабельності в ланцюзі «Зерно. Свині. М’ясо» розповів керівник групи з експорту Асоціації «М’ясної галузі», засновник ТОВ «Агро-Інвест» Ігор Ляховський.
Я бачу як багато фермерів побачили що можна розширити цей бізнес і навіть протягом двох останніх років наростили виробництво та виробили циклічність. Тобто підприємства розвиваються. Але якщо ми не підтримаємо ці підприємства з допомогою шляхів експорту, відбудеться перевиробництво і ми втратимо галузь
розповів Ігор Ляховський.
Водночас, за його словами, вітчизняна продукція залишається конкурентною.
Тим часом директор Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України Ігор Віштак розповів, що зараз серед тваринництва найбільші перспективи у свинарства, бо можна за невеликий час наростити поголів’я. Він прогнозує, що цього року Україна зменшить імпорт і наростить внутрішнє виробництво.
Керівник Асоціації «М’ясної галузі» та ГС «Центр підвищення ефективності у тваринництві» Микола Бабенко запевнив, що вже 2 роки рівень рентабельності у свинарстві 200%.
А коли використовувати залишки та відходи, наприклад переробляти на біоетанол, прибуток подвоюється. Тому Україна цікава інвесторам саме у галузі свинарства
зазначив Микола Бабенко.
До слова, 12 червня в Києві відбудеться щорічний бізнес-форум «Зерно. Свині. М’ясо – 2024». Цей захід вже став традиційним та об’єднує ключових гравців продовольчої галузі України.
В рамках форуму відбудуться дві основні виставки:
- «Meat Exposition» — включатиме дегустацію м’ясної продукції від партнерів та спонсорів заходу;
- «Swine & Meat Industry Expo — 2024» — спеціалізована виставка, де можна буде ознайомитися з сучасними рішеннями для виробництва кормів, утримання та вирощування свиней, м’ясопереробки та торгівлі.
Програма та реєстрація на сайті, або за телефоном +38 (063) 502-46-62.
Оригінальний запис у виданні Куркуль: https://kurkul.com/news/36019-ukrayinske-svinarstvo-vryatuye-lishe-eksport–dumka