Україна, як одна з найбільших країн Європи, має великий потенціал у сфері сільського господарства, зокрема, у тваринництві. Однак, останніми роками галузь стикається з рядом проблем, особливо у м’ясній галузі.
Проблема браку свиней є однією з ключових складових кризи, що поглинає галузь. Для того щоб знайти шляхи вирішення цієї проблеми та стимулювати розвиток м’ясної галузі, експерти роблять акцент на використанні зерна, що не може бути експортоване через блокування та руйнацію портів, як потенційної кормова бази для свинарства.
Згідно з оцінками радника директора з питань агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар”, Івана Стефанишина, проблема браку свиней в Україні стала актуальною ще з 2021 року, коли заборонили ввезення генетики свиней з ЄС через африканську чуму свиней. Ця заборона призвела до втрати близько 30% поголів’я свиней. Внаслідок війни також були додаткові втрати – мінус 15% в областях окупованих та тих, де ведуться бойові дії.
Іван Стефанишин: “В Україні галузь тваринництва в структурі виробництва займає заледве 23%, в той час у Польщі — 41%, Німеччині — близько 80%.”;
“Якщо говорити про птицю, то на ринку є запаси, і прогнозований спад цієї галузі на 7-8% не вплине негативно на український кошик через нижчий рівень споживання порівняно з виробництвом.”
Щоб знайти рішення ситуації та зробити виробництво свинини ефективнішим, пропонується використовувати запаси зерна, які більше не будуть експортовані. Іван Стефанишин наголошує, що ефективним інструментом буде використання заблокованого зерна для розвитку свинарства.
Він прогнозує, що керівники-підприємці візьмуть цю ідею на увагу, адже за розрахунками економістів, такий крок може призвести до отримання близько 6 млрд євро доданої вартості щороку.
Консолідація ланцюга зерно-свині-мʼясо 15 вересня відбудеться на Бізнес-форумі “Зерно. Свині. М’ясо – 2023”. Учасники Форуму отримають практичні пропозиції в рамках використання зернових ресурсів всередині країни в рамках міжгалузевої програми “Нове свинарство 2025”.
Організатори Форуму: Асоціація “Мʼясної галузі”, Центр підвищення ефективності в тваринництві та Agro Maketing Agency.
Форум стане важливим кроком для подолання викликів із блокуванням експорту зернових.
Довідково, свинарство вже рік працює на рівні рентабельності понад 200%.
Україна має потенціал стати світовим лідером у мʼясній галузі, але для цього необхідна консолідація всього ланцюга, що створює додану вартість.
Організатори запрошують всіх зацікавлених зареєструватися завчасно на офіційному сайті форуму https://meatindustry.com.ua
Кількість учасників обмежена.