promo-zsm
promo-zsm

М’ясна галузь Філіппін переживає тяжкі зміни

М'ясна галузь Філіппін переживає тяжкі зміни
pigcentre

Філліпінське свинарство зараз страждає від АЧС та дорогої продукції зі свинини. Місцеву свинини заміняють імпортом. Причина цьому – висока ціна. Країна намагається боротись з усіма проблемами. Цього тижня влада країни запровадила важливі дії. На їх думку, це може допомогти Філіппінами балансувати між кризою у свинарстві та забезпеченням сировиною. Про це пише MeatNews.

З чого почалось?

У країні 1,9 млн свиней (близько 15% стада) були знищенні через африканську чуму свиней (АЧС) в 2020 році. Після цього у Філіппінах почалась криза свинарства. Уряд запровадив ініціативи, що стримували ціни від стрімкого росту. До того ж, було збільшено імпорт з інших країн, зокрема зі США. Місцеві експерти зазначають, що ріст цін на свинину і курятину міг би відбутись до понад 400 песо/кг (230 грн/кг).

Нагадаємо: філіппінські свинарі погрожували припинити роботу із-за імпорту

Зменшення мит на імпорт

7 квітня 2021 року Президент Філіппін Родріго Дутерте видав наказ, який тимчасово знижує ставку ввізних мит на продукти зі свинини. Це тимчасова міра для усунення впливу АЧС та дефіциту на внутрішньому ринку.

Країна планує імпортувати 400 тис. тонн свинини в 2021, що більше ніж вдвічі від запланованого раніше.

Як зазначають видання, місцеві ціни на м’ясо різко зросли, в результаті чого інфляція зросте і залишиться вище цільового показника центробанку за перший квартал 2021 року з 2% до 4%.

М'ясна галузь Філіппін переживає тяжкі зміни

«Існує нагальна потреба тимчасово знизити тарифи на імпорт (MFN) на свіже, охолоджене або заморожене м’ясо свиней для вирішення існуючого дефіциту поставок свинини, стабілізувати ціни на м’ясо і мінімізувати темпи інфляції», – йдеться в виконавчому наказі Дутерте.

Наказ знижує тариф на імпорт свинини протягом перших трьох місяців з 30% до 5%, і до 10% на період з четвертого по дванадцятий місяць дії наказу.

Для імпорту свинини поза квотною схемою тариф знизиться з 40% до 15% протягом перших трьох місяців, і до 20% на залишок 12-місячного періоду.

Фіксована планка цін на м’ясо

У лютому Президент видав наказ, що фіксує ціни на м’ясо в районі Маніли на період у 60 днів. Чинність цього наказу сплила 8-го квітня 2021 року. Таким чином ціна на свинину повинна була бути не вище 300 песо/кг (172 грн/кг), а ціна курки не вище 200 песо/кг (115 грн/кг). Це відбулось після того як ціни у січні 2021 року піднялись більше ніж на 50%, доходячи до 77% за різними даними. Інфляція у категорії м’яса відбулась на понад 17%. У місцевих ЗМІ наголошували, що високі ціни на продукти харчування вразили споживачів.

Як зазначалось раніше, експерти відзначали, що цей наказ не дав різко зрости цінам на м’ясо:

«Ми вважаємо, що ціни на свинину і курятину були загартовані, не даючи їм різко зрости до більш ніж P400 / кг», – сказав Ноел Рейес, речник Департаменту сільського господарства.

Дані цінового моніторингу Департаменту сільського господарства показують, що це в значній мірі вірно.

Натомість підприємці були обурені таким наказом. Де-хто з них зазначав, що не буде займатись продажами м’яса. Крім того, частина підприємств та торговців перейшли на імпортне м’ясо, тільки так вони могли забезпечити виконання наказу.

Це залишило багатьох філіппінських свинарів у пошуках альтернативних засобів до існування. Бонг Інсьонг, президент UBRA, сказав, що наказ не стабілізував ціни і що свинина залишається недоступною для більшості філіппінців.

“Це працює? Ні. Це затримало нарощування поставок свинини і курятини через перекоси в цінових сигналах. І виробники, і імпортери були в режимі очікування і перегляду, оскільки не могли належним чином оцінити свої ризики”, – сказав він.

Компансації постраждалим від АЧС

Міністр сільського господарства Вільям Дар 7 квітня 2021 року заявив, що Департамент сільського господарства через Філіппінську корпорацію страхування врожаю (DA-PCIC) збільшує свою компенсацію на свиней, вибракованих через африканську чуму свиней (АЧС).

«Через програму страхування PCIC ми подвоюємо виплату відшкодування за кожну свиню на відгодівлі, з P5,000 до P10,000 (5 748 грн). При підвищеному відшкодуваненні вирощувачам свиней рекомендується повідомляти про постраждалих свиней, таким чином контролюючи поширення АЧС”, – сказав голова.

За батьківське поголів’я даватимуть P34,000 (19 542 грн).

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *