promo-zsm
promo-zsm

Тіньовий бізнес набирає оберти через зниження ПДВ

Тіньовий бізнес набирає оберти через зниження ПДВ
НС_CIAB_АМГ

У середу, 24 березня 2021 року, відбулася zoom зустріч представників м’ясної та молочної галузей з представниками влади. У ході зустрічі представники переробних галузей поінформували Народних депутатів України про неможливість конкурувати з тіньовим бізнесом через зниження ПДВ сировину. Про це MeatNews повідомила пресслужба Асоціації “М’ясної галузі”.

НС_CIAB_АМГ

В чому проблема?

Для прикладу було наведене порівняння роботи легального м’ясопереробного підприємства на загальній системі оподаткування, платника ПДВ, з нелегальним або на спрощеній системі, неплатника ПДВ.

Офіційний м’ясопереробник купує свиней з ПДВ 14%, а при реалізації м’яса змушений крім своїх витрат і націнки додатково за виробника робити націнку у розмірі 6% недоотриманого податкового кредиту та ще 1,2% ПДВ на 6% націнки, разом – це додатково 7,2% до ціни.

Нелегальні м’ясопереробники або ФОП на спрощеній системі, неплатники ПДВ, купують тих само свиней з ПДВ 14%, а при реалізації м’яса не доплачують 7,2% або і взагалі не сплачують ніяких податків.

Таким чином, у першому випадку сировина хоч і була придбана з ПДВ 14%, але за неї фактично було сплачено ПДВ 20%, а у другому випадку вона так і залишається з ПДВ 14%.

Програють, насамперед, покупці м’яса, саме вони тепер будуть купувати дорожче м’ясо і м’ясні вироби у легальній торгівлі. До слова легальна торгівля програє остаточно у ціні нелегальній або базару, там ціни будуть нижчі.

Думка нардепів та м’ясної галузі

У публікації у своєму Телеграм-каналі голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данило Гетманцев зазначив:

“За свідченням виробників рішення про пільгову ставку ПДВ у 14% фактично паралізувало їх роботу, зумовивши здорожчання товару білих виробників у порівнянні з тінню на 7,2%, що вивело їх за межі рентабельності. Сумно. Помилку треба виправляти”.

Потрібно повернути 20% ПДВ на весь ланцюг, або знизити ПДВ до 14% на весь ланцюг – від сировини до продажу м’яса населенню. Є третій варіант – спецрежим ПДВ, 20% ПДВ всім, а 6% держава може повернути свинарям та молочним фермам на спецрахунок ПДВ, як це було раніше, на розвиток, як було заявлено у законодавчій ініціативі про зниження ПДВ до 14% на свиней та сире молоко.

Ігнорування ж проблеми призведе до ще більшої тінізації економіки і втрати податків у державному бюджеті, вважають у Асоціації “М’ясної галузі”.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Коментарі:

  1. Свинну галузь у селі убивають.Великі свинокомплекси ,ще можуть конкурувати із закордонними виробниками,а маленькі господарства добивають.Я наприклад свиней утримувати більше не буду і таких як я десятки,сотні,тисячі.Через 3-4 місяці свинина відчутно подорожчає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *