

Скасування доступу американської яловичини на ринок Китаю може призвести до щорічних втрат у розмірі близько $4 мільярдів, повідомили в Американській федерації експортерів м’яса (USMEF).
Ситуація ускладнюється тим, що загальне мито на імпорт американської яловичини до Китаю досягло 147%, що включає як стандартні, так і додаткові тарифи. Крім того, Пекін не поновив ліцензії для сотень американських м’ясопереробних підприємств, що фактично блокує їхню участь у торгівлі з Китаєм.
«Вкрай складно знайти ринки, які змогли б замінити Китай», — зазначила віцепрезидентка федерації Ерін Боррор у щотижневому звіті. Вона додала, що Китай купує високовартісну продукцію, яку інші країни просто не готові оплачувати.
За даними федерації, експорт американської яловичини у лютому становив 98,198 тонн, що на 5,5% менше порівняно з минулим роком. Вартість експорту знизилася на 4%, склавши трохи більше $800 мільйонів. У січні-лютому сукупні поставки були на 1% нижчими за минулорічні — 201,038 тонн, при цьому загальна вартість зросла на 1% до $1,6 мільярда.
Поставки до Китаю та Гонконгу впали на 15% у лютому, досягнувши 15,415 тонн, а їхня вартість зменшилась на 19% — до $135,5 мільйона. Проте завдяки сильним показникам у січні, експорт до регіону за два місяці зріс на 5% — до 34,173 тонн, хоча за вартістю спостерігалося невелике зниження — $298,5 мільйона.
Ключовими конкурентами США на китайському ринку є Австралія, чия зерновідгодована яловичина має безмитний доступ згідно з двосторонньою угодою, та Нова Зеландія, продукція якої також не оподатковується. Водночас більшість інших постачальників зіштовхуються з тарифом у 12%.

Читайте також: