

Компанія Carmistin The Food Company інвестувала близько 80 мільйонів євро у будівництво нового птахофабричного комплексу у Франчешті, повіт Вальча, Румунія. Це один із найскладніших і найбільших комплексів із виробництва птиці у регіоні та один із найбільших у Європейському Союзі.
Проект розміщено на площі 6 гектарів із загальною забудованою площею 25 000 кв. м. Завдяки цьому Carmistin Group стала найефективнішим виробником птиці у Румунії із річною виробничою потужністю 120 000 тонн м’яса.
Новий комплекс оснащено сучасним обладнанням, яке здебільшого працює за допомогою штучного інтелекту. Виробничі процеси оптимізовані для максимальної ефективності та забезпечення безпеки харчових продуктів. Зокрема, система транспортування птиці ATLAS, впроваджена у виробництві, визнана однією з найкращих у світі за показниками добробуту тварин — пріоритетного аспекту для Carmistin і їхньої провідної торгової марки La Provincia.
Система Impaq в реальному часі контролює ефективність роботи основного обладнання і допомагає мінімізувати простої. Система Iris автоматично сортує туші за класом якості, що дозволяє оптимізувати виробництво і виявляти причини зниження якості. П’ять інтегрованих роботів калібрують вагу продукції за типами, що також підвищує точність і якість.
З нової фабрики компанія вже постачає продукцію під брендом La Provincia як на внутрішній ринок, так і на експорт у понад 30 країн, пропонуючи свіжу птицю та широкий асортимент порізаних продуктів, адаптованих до вимог споживачів.
Проект у Франчешті побудований за моделлю повністю інтегрованого харчового ланцюга, яку Carmistin Group успішно розвиває понад два десятиліття. Це означає повний контроль над усіма етапами — від виробництва сільськогосподарських ресурсів (зерно, насіння, корм) і інкубаторів, до вирощування, переробки, пакування, логістики, дистрибуції і власної роздрібної мережі по всій країні.
Новий завод створив значний соціально-економічний ефект, наразі в ньому працюють близько 1 000 осіб, з яких 600 — це нові робочі місця, створені за останні місяці під час активного набору персоналу.
Засновник і президент Carmistin The Food Company Джастін Парашчив підкреслив:
«Такі інвестиції доводять, що інновації та передові технології можуть гармонійно поєднуватися з відповідальним розвитком великого локального бізнесу. Проект у Франчешті дозволить не лише змінити стандарти місцевого виробництва харчових продуктів, а й вплине на сприйняття харчової промисловості загалом. Для нас це унікальний досвід — людський, професійний і життєвий.»
Аналітики RaboResearch прогнозують, що споживання пташиного м’яса у світі продовжить зростати щорічно на 2,5–3% до 2025 року, завдяки конкурентній перевазі курятини серед інших білкових продуктів. Європа, включно з Румунією, є регіоном із найвищим попитом, підтриманим стабільними цінами, свідомим вибором споживачів на користь відповідального виробництва та широкою доступністю якісних локальних продуктів.
У Румунії споживання пташиного м’яса постійно зростає, зміцнюючи його позиції як основного джерела тваринного білка. Цьому сприяють економічні умови, що роблять курятину доступною, а також зміни у харчових звичках населення, яке все більше орієнтується на здорову, надійну і локальну продукцію. Курятина також залишається популярною через свою кулінарну універсальність і дієтичні властивості.
Генеральний директор пташиного підрозділу Carmistin Габріел Крачун зазначив:
«Ця інвестиція була життєво необхідною, щоб зміцнити бренд, збільшити виробництво і стати лідером за часткою ринку у виробництві пташиного м’яса в Румунії.»
Carmistin The Food Company — одна з провідних харчових компаній Румунії, очолює рейтинг виробників м’яса на національному рівні. Група включає понад 50 компаній у галузі виробництва пташиного м’яса та яєць, свинарства, великої рогатої худоби, а також займається вирощуванням зернових культур на площі понад 8 000 гектарів. Такий підхід забезпечує операційну незалежність та стабільну якість продукції.