Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 6 – 12 лютого 2023 року: 67-68 грн/кг на свиней живою вагою.
Прогнозується, що ціна на свиней наступного тижня буде на рівні 67-68 грн/кг.
Свинарство має стати “страховим полісом” для рослинництва. А партнерство у всьому ланцюгу у новому році має прийти на заміну протистоянню виробників і переробників, щоб забезпечити прибутковість і вирощування, і переробки в довгостроковій перспективі.
Від початку війни, не дивлячись на зниження цін на корми, ціни на свиней в Україні збільшилися на понад 50%, що викликано дефіцитом свиней через блокування розвитку свинарства в Україні в минулі роки. В Бельгії, що в 20 разів менша за Україну, на свинокомплексах утримується свиней в 2 рази більше ніж в Україні до війни.
Підприємства мʼясної галузі України переконані у перспективності розвитку свинарства в Україні.
На німецькій біржі VEZG на наступний тиждень ціни на напівтуші кондиційних свиней – 2,08 євро/кг (82,9 грн/кг), на напівтуші свиноматок – 1,44 євро/кг (57,4 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ.
На польській біржі CennikRolnicze середня ціна на живих свиней – 6,9 злотий/кг (58,4 грн/кг). Діапазон цін на живих свиней: 6,0 – 7,8 злотих/кг (50,8 – 66,0 грн/кг).
Джерело: Євростат
Динаміка цін у світі:
🟢 2,05 €/кг (+1%) у ЄС
🔺 1,48 €/кг (-0%) у Бразилії
🔺 1,44 €/кг (-4%) у США
🔺 1,12 €/кг (-10%) у Канаді
Усі ціни вказані за забійну вагу.
Свинина з України могла б зайняти своє місце в глобальному ринку і простимулювати розвиток мʼясної галузі і свинарства України.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м’ясної галузі.
Довідково
Щотижня Асоціація “М’ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м’ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м’ясопереробних підприємств і свинокомплексів.