Рактопамін – кормова добавка, що розділила світ

Кормова добавка рактопамін – користь чи шкода?
pigcentre

Міжнародна м’ясна спільнота розділилася: одні забороняють рактопамін, інші – активно його використовують. Проте єдиного грунтовного дослідження ще немає.

Вже 22 роки існує кормова добавка, яка називається рактопамін. Її активно використовують 27 країн світу, серед яких США, Бразилія, Мексика та Канада. Інші держави забороняють використання цієї речовини в годівлі промислових тварин (країни ЄС, Китай, Росія) або ж публічно не висловили ставлення до рактопаміну.

Що це за речовина?

Рактопамін офіційно використовується з 1999 року. Американська компанія EAH Eli Lilly розробила та запатентувала цей препарат під назвою Paylean. Для всього західного суспільства такий хімічний винахід є дуже корисним. Станом на сьогодні, цим препаратом користуються як приватні невеликі фермери, так і великі м’ясні підприємства. Проте експортують м’ясо тварин, в раціоні яких була така добавка, в країни, де ця хімічна сполука не заборонена. Для інших держав використовуються ферми, де годують тварин без залучення кормової добавки.

Рактопамін – це не протеїн, не стероїд та не гормон. Це бета-агоніст, який розчіпляє жир та сприяє утворенню корисної маси свиней та великої рогатої худоби. Оскільки американській континент використовує у годівлі худоби переважно кукурудзу, їх тварини мають великий відсоток жиру, а не пісного м’яса. Тому рактопамін вирішує цю проблему та допомагає США, Бразилії, Мексиці займати перші сходинки в світовому експорті.

Як рактопамін впливає на організм?

Висновки наукових досліджень щодо цього препарату дуже різняться. Частина дослідників вважає, що при мінімальних кількостях застосування добавки вона не спричиняє негативного ефекту для організму людини. Інші – категорично проти і говорять, що споживання м’яса, в якому є рактопамін – шкідливо. Воно може спричиняти отруєння, що проявлятиметься у тахікардії, головному болі та підвищеному тиску.

Дія хімічної сполуки на людині досі достеменно не вивчено. Проте відомо, що вживання продуктів із залишком цієї добавки людьми із серцево-судинними захворюваннями не рекомендоване. Може збільшуватися тиск, аритмія, з’являтися головний біль та прискорене серцебиття.

Нагадаємо, що ЄС забороняє використання кліток на фермах.

Джерело: прибуткове свинарство.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *