Свинарство України у 2020 році спрацювало у підсумку добре, що стало стимулом для збільшення поголів’я. Лише в кінці року через подорожчання зернових свинарство опинилося на межі кризи. Хоча для свинарства країн ЄС і США весь 2020 рік був кризовим. Завдяки злагодженій роботі м’ясної галузі та свинарства – вдалось не допустити кризи у вирощуванні в Україні у 2020 році. А завдяки програмі розвитку м’ясної галузі “Нове свинарство 2025” та початку експорту свинини підприємствами Асоціації “М’ясної галузі”, наступні роки варто очікувати ще більш стрімкого збільшення поголів’я свиней.
Програма “Нове свинарство 2025” передбачає досягнення собівартості свиней 35 грн/кг, виробництва 3 млн тонн свинини: з них 1 млн тонн для внутрішнього ринку та 2 млн тонн для експорту.
У 2020 році лідером за поголів’ям свиней став «АПК-Інвест». Друге місце у «Ниви Переяславщини», трійку лідерів замикає — «Ґудвеллі Україна».
Про це свідчать дані рейтингу, складеного Асоціацією свинарів України.
«Неоднозначний 2020 р. приніс чимало несподіванок вітчизняним виробникам свинини та змусив вкотре переглянути свою готовність надалі працювати у секторі. Так, через несприятливу ринкову ситуацію в кінці року, низка операторів вітчизняного ринку свинини озвучували плани щодо скорочення поголів’я та виходу з ринку. Водночас, статистичні дані свідчать, що 2021-ий промислове свинарство почало з майже 10%-им приростом «стартового» поголів’я», — йдеться у повідомленні.
Понад 45% цьогорічних респондентів за підсумками 2020 р. збільшили маточне поголів’я та обсяги реалізації живця. Тож сумарне поголів’я свиноматок підприємств у рейтингу станом на початок року складало 174 тис. гол. проти 161 тис. гол. рік тому. Загальне поголів’я сягнуло 2,17 млн гол. (+0,2 млн гол.) та 60% від промислового поголів’я свиней в Україні. А сукупна реалізація живця на забій за підсумками 2020 р. становила 380 тис. т. Це відповідає 73% промислової пропозиції свиней в країні. Тож сукупна частка ТОП-55 зросла на 6%.
2021 рік дає великі надії на відкриття нових ринків збуту. Нещодавнє підписання меморандумів Асоціації “М’ясної галузі” з Держпродспоживслужбою, зокрема і про стимулювання експорту м’яса, стало великим кроком, що наближає м’ясну галузь України до глобального ринку, а у майбутньому і до лідерства в ньому.
Читайте також:
М’ясна галузь України відкриває нові ринки
Весь ланцюг м’ясної галузі і вирощування, і переробка, задля спільного успіху – має консолідуватися.
Для м’ясоперобних підприємств, незалежно від їх розміру, Асоціація “М’ясної галузі” надає рівні можливості для масштабування своїх бізнесів, збільшення збуту продукції та рентабельності бізнесу. АМГ надає підтримку учасникам у проведенні переговорів та презентації своїх товарів, підготовці та старту їх експорту, розвиває цим м’ясну галузь, а також галузь вирощування. Попит на українські товари у глобальному ринку буде стимулювати українських виробників нарощувати поголів’я свиней, птиці, ВРХ та ДРХ.
Асоціація “М’ясної галузі” запрошує нових учасників! Разом ефективніше!
З використанням матеріалів: AgroPortal
Коментарі: