

Яловичий сектор Шотландії має значний економічний потенціал, і для його реалізації до 2030 року достатньо додавати по дві корови на стадо щороку. Про це йдеться у новому економічному моделюванні організації Quality Meat Scotland (QMS), яка наголошує на необхідності розширення виробництва для забезпечення внутрішнього попиту.
За найбільш реалістичного сценарію споживання, до 2030 року Великій Британії знадобиться додатково 278 тисяч тонн яловичини понад поточний прогноз виробництва, аби досягти повної самозабезпеченості. Це завдання стає ще складнішим на фоні очікуваного зниження виробництва на 8% від рівня 2023 року та зростання населення на майже 5%.
Для Шотландії це означає потребу у 22 тисячах тонн додаткової яловичини, що потребує приблизно 79 тисяч нових корів, за нинішніх середніх темпів відтворення. Це дорівнює 6–8 додатковим коровам на господарство, або ж двом на рік протягом найближчих 3–4 років.
Економічний ефект від такого приросту становив би £281 мільйон у вигляді валової продукції та £76 мільйонів доданої вартості (GVA) для економіки Шотландії.
Кейт Роул, голова QMS, зазначила:
“Наш центр аналітики демонструє чітку можливість зростання завдяки задоволенню внутрішнього попиту, якою, якщо не скористаємося ми, обов’язково скористаються інші через імпорт”.
Вона наголосила, що поточні ціни на яловичину є сприятливими для інвестицій у невелике збільшення поголів’я, що дасть змогу повернутись до рівнів середини 2010-х років. Крім того, переробна галузь нині працює лише на 69–73% потужностей, тож має ресурс для розширення.
Водночас прогнозований дефіцит у 278 тис. тонн у 2030 році на 81% більший за рівень 2023 року, і на 69% – за очікуваний обсяг 2024 року. У разі невикористання потенціалу внутрішнього виробництва це неминуче призведе до зростання обсягів імпорту, що вже у 2023 році становив 154 тис. тонн, а у 2024-му очікується на рівні 164 тис. тонн.
“Це було б абсурдно — з погляду безпеки, якості та екології — допустити втрату критичного елемента нашої національної продовольчої системи та погодитися на зростання імпорту червоного м’яса з-за кордону”, — підкреслила Кейт Роул.
QMS наголошує, що британська яловичина є більш ефективною та екологічно стійкою, ніж імпортні альтернативи, тому нарощування імпорту суперечить міжнародним зобов’язанням, зокрема Паризькій кліматичній угоді.
Окрім економічних і екологічних аспектів, яловичий сектор Шотландії підтримує родючість ґрунтів, біорізноманіття та фінансову життєздатність найвіддаленіших сільських громад, забезпечуючи населення якісним протеїном.
“Немає одного магічного рішення для зупинки спаду поголів’я чи зростання продуктивності. Це спільна справа для всієї галузі, уряду та суспільства”, — підсумувала Роул.
У травні та впродовж літа QMS розпочне кампанію з інформування та мобілізації виробників, торговців, політиків і споживачів, щоб активізувати використання внутрішніх можливостей ринку та стимулювати дії.