promo-zsm
promo-zsm

В Росії оленярів забезпечать дронами для контролю поголів’я

В Росії оленярів забезпечать дронами для контролю поголів’я

Російський уряд готує цифрову трансформацію господарств Далекого Сходу і Крайньої Півночі, що вирощують оленів. Передбачається забезпечити кочових оленярів системою контролю поголів’я. Планується, що на кожного оленя повісять цифровий нашийник, а спостерігати за ними будуть за допомогою дрона. Літаючий пристрій буде зчитувати інформацію про пересування тварин з нашийника.

В країні нараховується 1,9 млн північних оленів, і вартість проекту може скласти 1 млрд рублів ($13,8 млн доларів США). Проте реалізації можуть перешкодити сильні морози і рівень технічної підготовки оленярів, кажуть експерти.

Засідання на цю тему за участю представників Міністерства цифрового розвитку, Мінфіну, Мінекономіки, Мінпромторгу і Мінсільгоспу відбулося 15 вересня. Стало відомо, що передбачається оснастити нашийниками з радіо-навігаторами 30% поголів’я північних оленів, якими володіють господарства, що отримують держсубсидії. Також не менш 30% таких господарств забезпечать квадрокоптерами. Головним виконавцем заходів планується призначити Міністерство цифрового розвитку.

За даними Росстату, в Росії в 2020 році розведенням оленів займалися 890 юридичних осіб. Згідно зі стратегією розвитку північного оленярства до 2030 року, в країні 1,9 млн північних оленів і 1,74 тис. профільних господарств. Таким чином, технологію можуть впровадити на 522 підприємствах.

За оцінками асоціації «Аеронекст», в середньому оснащення устаткуванням (дрони, станція, навігатори) одного господарства коштує 2 млн руб (27,6 тис. доларів США), тобто проект може обійтися приблизно в 1 млрд руб. ($13,8 млн доларів США).

Безпілотник може передавати дані про чисельність стада, його скупчення і інші відомості – навіть температуру тварин, заявив генеральний директор «Аеронекст» Гліб Бабінцев. «Сценарій може бути таким: наземна станція отримує сигнали навігаторів. В разі зникнення або ослаблення одного із сигналів, піднімається квадрокоптер – так можна знайти заблукалу тварину», – пояснює експерт.

Самі учасники ринку говорять про фундаментальні проблеми. За словами голови правління Асоціації оленярів Мирослава Мадейскі, ідея виглядає перспективною, але у підприємств в цій галузі «є інші, більш важливі статті витрат». Дрон, зазначає експерт, – хороша штука, але поки незрозуміло, наскільки ефективна.

Джерело: meatinfo.ru.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *