

Світове виробництво кукурудзи та сої у сезоні 2025/26 зростатиме, згідно з першими оцінками Міністерства сільського господарства США (USDA). Очікується значне збільшення обсягів виробництва кукурудзи в США та рекордний експорт сої з Бразилії. Попри це, запаси кукурудзи на кінець сезону знизяться, що може вплинути на глобальну цінову динаміку.
Кукурудза: США — драйвер зростання
Світове виробництво кукурудзи оцінюється на рівні 1 265,0 млн тонн, що на 3,6% більше, ніж у попередньому сезоні. США збільшать виробництво до 401,8 млн тонн (+6,4%). Україна також демонструє позитивну динаміку: 30,5 млн тонн, що на 13,8% більше, ніж торік.
Серед інших ключових виробників:
- Китай — стабільно 295,0 млн тонн,
- Бразилія — 131 млн тонн (+0,8%),
- Аргентина — 53 млн тонн (+6%).
Експорт кукурудзи зросте до 195,8 млн тонн (+3,4%). США лідирують із показником 67,9 млн тонн. За ними йдуть:
- Бразилія — 43 млн тонн,
- Аргентина — 37 млн тонн,
- Україна — 24 млн тонн.
Імпорт кукурудзи Китаєм зросте на 25%, до 10 млн тонн, тоді як ЄС імпортуватиме 20,5 млн тонн (+2,5%).
Однак світові запаси кукурудзи скоротяться на 3,3%, до 277,8 млн тонн. Водночас у США запаси зростуть на 27,2%, а в Бразилії — падіння на 56,8%.
Соя: Бразилія посилює домінування
Світовий врожай сої складе 426,8 млн тонн, що на 1,4% більше, ніж у сезоні 2024/25. Бразилія отримає 175 млн тонн (+3,6%), тоді як Аргентина зменшить виробництво до 48,5 млн тонн (–1,0%). Парагвай покаже найшвидше зростання — до 11,0 млн тонн (+7,8%).
США трохи скоротять виробництво — до 118,1 млн тонн (–0,6%).
На ринку експорту Бразилія продовжить лідирувати з 112,0 млн тонн (+7,2%). США експортуватимуть 49,4 млн тонн (–1,9%), а Аргентина — 4,5 млн тонн (+7,1%).
Основним імпортером залишиться Китай, збільшивши закупівлі до 112 млн тонн (+3,7%).
Світові кінцеві запаси сої зростуть на 0,9%, до 124,3 млн тонн — завдяки накопиченню в Бразилії та Аргентині.

Читайте також: