Україна в ТОП-10 експортерів свинини, чи можливо?

Україна в ТОП-10 експортерів свинини, чи можливо?
pigcentre

Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі”.

У 2022 році відбудуться значні зміни в глобальному ринку м’яса. Чи скористається Україна унікальною можливістю з вигодою для вітчизняної м’ясної галузі, а також свинарства, скотарства та птахівництва?

Потенціал м’ясної галузі в Україні

М’ясна галузь України вирішує дві задачі:

  • Продовольча безпека – забезпечення населення країни доступним продовольством у кількості, необхідній для активного, здорового життя.
  • Наповнення державного бюджету податками, у тому числі через стимулювання розвитку бізнесів у вирощуванні, переробці, торгівлі м’ясом.

Поза всяким сумнівом, потенціал у вирішенні обох задач закладається ще на етапі вирощування тварин та птиці. Саме тому м’ясна галузь приділяє так багато уваги свинарству, як це зробили виробники курятини у птахівництві.

Одним з головних індикаторів якості харчування людей вважається споживання м’яса. У країнах із сильною економікою щорічне його споживання на душу населення складає в межах рекомендованої медичної норми – 80 кг, в Україні – 45 кг, тобто на рівні країн, які розвиваються 20-50 кг, що у 2 рази менше норми. Доля свинини у країнах ЄС, США, як правило половина – 30-40 кг, в Україні – 15 кг. Середнє споживання свинини, навіть, в Росії та Білорусі складає в рік 30 кг та 38 кг відповідно. 

В Україні вирощують свиней дві категорії товаровиробників: індивідуальні господарства та сільськогосподарські підприємства. За останні роки частка вирощування свиней індивідуальними господарствами стрімко зменшується і збільшується частка промислового вирощування, що вже забезпечує більше 60% сировини.

Але досі потенціал виробництва свинини в Україні не використовується і на половину:

  • За рівнем споживання свинини Україна відстає від всіх своїх сусідів у 2-3 рази.
  • Нераціонально використовується власна кормова база – за даними міжнародної групи дослідників ефективності в свинарстві InterPIG, до якої Україна входить з 2020 року, в Україні в 2019 році комбікорми були на 30% дешевші ніж у країнах ЄС, а в собівартості свиней витрати кормів на 40% в Україні більші ніж в ЄС.

Такі диспропорції і деформації у розвитку галузі національної економіки, яка мала б бути провідною є свідченням незавершеності аграрної реформи, яка проводиться в країні 30 років.

Завдання по відновленню м’ясної галузі

Нові економічні умови в Україні і в світі ставлять перед м’ясною галуззю та галуззю свинарства завдання, вирішення яких не тільки подвоїть виробництво свинини для потреб внутрішнього ринку, а переведе Україну з нетто-імпортера свинини (за 6 місяців 2021 року імпорт свинини в 5,7 разів більший за експорт) у ТОП-10 експортерів свинини в світі.

До першочергових, концептуальних завдань, які необхідно вирішити найближчим часом з метою відродження вітчизняної галузі і нарощення виробництва високоякісної свинини, слід віднести такі:

  1. Замінити застарілу генетику, а часто і просто свиноматок набраних з відгодівлі, на нову сучасну, високопродуктивну з скороченими термінами відгодівлі – 154 дні до 110 кг, багатоплідністю 16 поросят на опорос, забійним виходом до 80%. У державі вже створені самі сприятливі умови для цього за всі роки незалежності – повернення до 80% вартості племінних свиней.
  2. Забезпечити контроль собівартості свиней через автоматизацію обліку з контролем використання кормів та ветеринарних препаратів, в такий спосіб усунути перевитрати кормів і ветпрепаратів.
  3. Відкрити можливості і усунути перепони для залучення інвестицій у свинарство і м’ясну галузь.
  4. Відкрити експорту свинини.

Всі ці задачі вирішує Асоціація “М’ясної галузі” у партнерстві з Центром підвищення ефективності в тваринництві. Свинина в Україні завжди займала провідну позицію у розв’язанні харчової проблеми, зокрема, за співвідношенням ціни та якості, враховуючи купівельну спроможність населення України. Підтвердженням є і 2021 рік, в який практично всі продукти подорожчали, за виключенням свинини. Потенціал галузі прихований у високій собівартості вирощування свиней – перевитратах у розмірі 10 грн/кг живої ваги, що відповідно складає 20 грн/кг роздрібної ціни м’яса.

В агропромисловому виробництві України галузь свинарства залишається проблемною, хоча в той же час і розвивається. Створити сприятливі умови для підвищення ефективності свинарства в цілому, забезпечити населення високоякісними продуктами харчування, витримати значну конкуренцію на внутрішньому ринку і знайти шляхи виходу на зовнішній ринок – ось перелік далеко не всіх питань, які стоять перед галуззю на сучасному етапі розвитку.

Перспектива і подальші цілі

Спад галузі свинарства, виробництва м’яса відбувається з 90-х років, на початок 1991 року в Україні поголів’я свиней нараховувало 20 млн голів, проти 6,2 млн голів на початок 2021 року.

Саме мінімум до 20 млн голів має на меті відновити поголів’я свиней до 2025 року програма розвитку м’ясної галузі “Нове свинарство 2025” ініційована Асоціацією “М’ясної галузі” у партнерстві з Центром підвищення ефективності в тваринництві.

На подорожчання кормів у світі лише в середині 2021 року почали реагувати більшість країни-виробників свинини, в яких вже ціна на свиней часто межує на одному рівні із їх собівартістю. Подальше зниження ціни на свиней в світі через відновлення поголів’я свиней у Китаї – приведе до перенесення вирощування свиней з країн ЄС, особливо тих де є дефіцит кормів, у країни Східної Європи. Україна має найбільші перспективи для такого трансферу вирощування і переробки.

Резерв зниження собівартості, приватизація спиртової галузі, доступність і низька ціна відходів харчової промисловості – створюють в Україні унікальні умови для отримання найнижчої собівартості свиней в світі.

Збиткові, неефективні свинокомплекси мають підлаштовуватися до умов нового ринку – знижувати собівартість, освоювати першими в світі, а не останніми, інноваційні технології. Неефективні підприємства можуть обрати тільки один з двох шляхів:

  • Перехід на умови висококонкурентного глобального ринку.
  • Банкрутство.

Для Асоціації “М’ясної галузі” пріоритетною є підтримка підприємств свинарства, які прагнуть змін.

Ми аналізуємо ситуації на внутрішньому і глобальному ринках м’яса, прогнозуємо сценарії розвитку галузі, щоб на основі даних впливати на регуляторну державну політику в галузі, у нас є чітке бачення стратегії розвитку. За нашими прогнозами, які співпадають з прогнозами ОЕСР-ФАО про збільшення виробництва свинини на 13% до 2030 року до 127 млн тонн, виробництво свинини наступне десятиліття буде стрімко розвиватися в Україні, а завдяки  Україні – і в світі.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *