promo-zsm
promo-zsm

Опубліковано аналіз світового ринку свиней за 2 квартал

Опубліковано аналіз світового ринку свиней за 2 квартал
pigcentre

Який саме попит та ціни нас очікують на міжнародному ринку, починаючи з осені – точно невідомо. Проте відсутність надлишку поголів’я в світі гарантує утримання ціни на одному рівні.

У Північній Америці та в Європі у 2-му кварталі відбулося очікуване збільшення цін на свиней. Цьому, звісно, посприяли збільшені ціни на корми та довготривала боротьба із хворобами тварин (РРСС, АЧС).

Підвищення витрат на фермах

В економічно розвинутих країнах, відновлення після пандемії спричиняє тиск на м’ясну галузь. Починаються проблеми із робочою силою та збільшуються витрати на свинокомплексах і бійнях.

«Дані з Китаю не дозволяють нам бути впевненими у майбутньому, але я прогнозую, що китайський сектор свинини досягне мінімального рівня свого «нормального» забою до кінця 2021 року (рис. 1). Можливо, друга половина цього року є кінцем експорту свинини із західних країн до Китаю», – говорить Джон Страк, експерт з аналітики харчового ринку.

Джерело: pigprogress.net

Здається, що США більше не має великих проблем, пов’язаних із COVID-19. Проте м’ясна галузь все ще відчуває труднощі. Продовжуються випадки РРСС на фермах, спека та посуха, що впливають на ціну кормів, а також сюди додається нестача робочої сили у фермерських господарствах та на м’ясопереробних підприємствах. Це три основні проблеми, які обмежуватимуть постачання сировини із США.

Свинина в США

Під час червневого перепису чисельності свиней у США повідомляється про значне скорочення племінних тварин (-1.5%) та ринкових свиней (-2.3%). Кількість запланованих опоросів у наступні шість місяців також зменшиться – на 2%.

Такі дані говорять лише про одне: кількість свиней та їх виробництво у США буде меншою у другій половині 2021 року. Економічне відновлення США, безсумнівно, стане сильним поштовхом для внутрішнього попиту та перекреслить будь-яке зниження зовнішнього попиту в короткостроковій перспективі.

Всі ці спостереження вказують на стабільні ціни на свиней у Північній Америці (хоча і незабаром відбудеться сезонне зниження цін у США).

Відновлення ціни на свиней в Європі

Ціни на свиней в ЄС відновились у 2-му кварталі. Але вони не повернулися до максимумів 2020 року. Статистичні дані щодо свиней в Європі не є точними, проте в них прослідковуються важливі індикатори щодо тенденції руху галузі.

Бачимо, що кількість свиней у Німеччині в травні скоротилася на 5,5%, тоді як у квітні в Данії зросла приблизно на 3%. Причинами зменшення кількості німецьких свиней є нові правила щодо добробуту тварин на фермах, АЧС та пандемія. Проте племінне поголів’я у таких великих експортерів, як Данія та Іспанія, майже не зазнало змін.

Загальне племінне поголів’я в ЄС знизилось на 0,5% у грудні 2020 року. На сьогодні ціни на поросят трохи вище середнього за 5 років. Єврокомісія повідомляє, що, незважаючи на зростання цін, рентабельність виробництва свиней була нижчою за середню з початку 2020 року. Загалом, свинарі ЄС не схильні до розширення свого поголів’я. Причин цьому декілька: АЧС, коливання цін та низька націнка. Діаграма показує це (рисунок 2).

Джерело: pigprogress.net

Імпорт свинини впав

Дані країн-експортерів свідчать про те, що світовий імпорт свинини різко скоротився за останні кілька місяців. Це є важливим компонентом для розуміння того, що зараз Китай краще задовольняє внутрішній попит, і, відповідно, більше виробляє свинини. Тим самим, він менше імпортує м’яса в країну.

За прогнозом Джона Страка, Китай досягне нижнього рівня свого «нормального» забою у грудні цього року (близько 17 мільйонів свиней на місяць). Досягнення Китаєм свого верхнього рівня норми очікується в липні наступного року (це близько 22 мільйонів голів на місяць).

Світові ціни на свиней

«Моє позитивне бачення світових цін на свиней до кінця 2021 року дещо змінилося. У квітні я писав, що ціни на глобальному ринку у 2-му кварталі, будуть зростати. Але зараз я менш оптимістичний щодо цього – особливо наприкінці 2021 року.  Навіть незважаючи на те, що світовий цикл цін на свиней зараз перебуває у фазі зростання», – каже Дж. Страк.

Джерело: pigprogress.net

Оскільки програми проти COVID-19 та кількість зроблених вакцин в світі збільшується з кожним днем, то не виникає сумнівів, що внутрішній попит на свинину (та інше м’ясо) зросте наприкінці 2021 року. Цей факт підтримає ціни на червоне м’ясо.

Застереженням є лише Китай. Якщо експорт на цей ринок різко впаде, цього може бути достатньо для швидкого зниження світових цін на свиней.

Також в нашому блозі читайте авторську статтю від виконавчого директора Асоціації “М’ясної галузі” Миколи Бабенко – “Україна в ТОП-10 експортерів свинини, чи можливо?”

Джерело: pigprogress.net.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *