promo-zsm
promo-zsm

Прогноз Євростат на розвиток свинарства у 2021 році

Прогноз Євростат на розвиток свинарства у 2021 році
pigcentre

Свинарство ЄС виявилося стійким, що призвело до продовження високого рівня експорту. Такий висновок зроблено з прогнозу Євростату на розвиток свинарства у 2021 році у веснянному виданні аналітики. Про це пише MeatNews.

Зростання виробництва свиней в ЄС сповільниться в 2021 році

Виробництво свиней у ЄС у 2020 році зросло на 1,2%, що зумовлено експортним попитом. Дослідження поголів’я в грудні 2020 року свідчить про збільшення поголів’я свиней на 750 000 голів або на 0,8%. Чисельність поросят також збільшилася на 2,2 млн голів, в основному у Франції. Ймовірно, це призведе до збільшення виробництва свиней в першій половині 2021 року. Але кількість свиноматок в ЄС, навпаки, зменшилася на 0,5%.

Change in number of breeding sows in main producing EU countries. Source: DG Agriculture and Rural Development, based on Eurostat.
Зміна кількості племінних свиноматок в основних країнах-виробниках ЄС. Джерело: DG Сільське господарство та розвиток сільських територій на основі Євростату.

Після стабілізації влітку 2020 року ціни на свиней знову почали знижуватися в основному через COVID-19 на бійнях. Це прискорилося в кінці 2020 року через виявлення АЧС у диких кабанів в Німеччині в середині вересня, а також через експортні заборони. Це чинило тиск на ціни до початку 2021 року, коли вони почали помітно відновлюватися завдяки постійному попиту з боку Китаю і зниженні внутрішньої пропозиції.

В цілому виробництво свиней в 2021 році лише незначно збільшиться на 0,7%. За прогнозами, видиме споживання свинини збільшиться до 32,7 кг на душу населення (+1,4%) оскільки на внутрішньому ринку буде доступно більше свинини.

Експорт до Китаю на рекордному рівні, незважаючи на АЧС

Експорт свинини у 2020 році зріс на 18%. На сьогоднішній день найбільша частка пішла в Китай. Ця країна збільшила свою торгівлю з ЄС приблизно на 1 млн т. Хоча випадки АЧС в Німеччині призвели до негайних торговельних обмежень експорту до ключових партнерів (Китаю, Південної Кореї та Японії), інші країни-члени ЄС змогли взяти на себе розрив, залишений німецькими трейдерами. Інші країни ЄС, такі як Бельгія, Угорщина та Польща, (як і раніше) стикаються з подібними експортними обмеженнями.

Після двох років вражаючого зростання експорт зменшиться, але все одно залишиться на дуже високому рівні. Сектор свинарства в Китаї починає відновлюватися, але все ще з’являються нові випадки АЧС, що може уповільнити прогрес. Відновлення від АЧС в інших азіатських регіонах займе ще більше часу.

Quarterly pigmeat export. Source: DG Agriculture and Rural Development, based on Eurostat.
Щоквартально експорт свині. Джерело: DG Сільське господарство та розвиток сільських територій на основі Євростату.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *