В ЄС у 2020 році виробили 6,8 млн тонн яловичини, що на 1,2% менше, ніж роком раніше, про це свідчать дані Єврокомісії. Це менше падіння, ніж було вказано у осінньому короткостроковому прогнозі.
Забій великої рогатої худоби був трохи вище рівня 2019 року до квітня, коли виробництво прийняло удар, ймовірно, через початок карантину COVID-19. Виробництво зросло в червні, потенційно, оскільки деякі продовольчі послуги відновили роботу. Виробництво потім коливалися навколо рівнів 2019 року до кінця 2020 року.
Річні зміни у виробництві по країнах були змішані. Німеччина, Італія та Іспанія знизили виробництво, при чому Італія показала найбільший фактичний спад у 48 000 тонн (-6%). Італія була однією з найважчих країн ЄС за час пандемії і однією з перших ввела національні карантинні заходи. Багато італійських шкіряних заводів також постраждали, майже повністю закривши цей сектор в розпал пандемії.
Читайте також: Прогноз Євростат на розвиток свинарства у 2021 році.
Виробництво у Франції зросло незначно (+0,4%), тоді як в Ірландії та Нідерландах виробництво зросло на 2%. Ірландія показала найбільший фактичний приріст +14 000 тонн на рік. Польське виробництво залишилося практично незмінним (-0,2%).
Незважаючи на зниження виробництва в 2020 році, ЄС збільшив експорт свіжої і замороженої яловичини на 1,3% по відношенню до 2019 року – до 461 000 тонн, трохи більше, ніж прогнозувалося перед Різдвом. Трохи більше 50% цієї яловичини пішло до Великобританії, при цьому обсяги в значній мірі не змінилися в порівнянні з 2019 роком. Поставки зростали на азіатські ринки, включаючи Гонконг і Японію, а також на північноамериканські ринки, такі як Канада і США. Цього і зростання на інших ринках було достатньо, щоб переважити втрати в інших експортних напрямах, особливо в Алжирі.
З іншого боку, імпорт впав на 21% за рік до 236,4 тис. Обсяги впали від усіх ключових постачальників, але в першу чергу з Великобританії та Бразилії. Ймовірно, це пов’язано з пандемією або з порушенням попиту на продовольчі послуги у ЄС.
У довгостроковій перспективі Єврокомісія розраховує, що виробництво яловичини в ЄС впаде – зумовлене це падінням поголів’я молочних коріів і телят. Однак очікується, що падіння споживання ЄС і зростання світового попиту на яловичину підтримають рівень експорту з ЄС.
Джерело: AHDB