promo-zsm
promo-zsm

В Україні масово продають фальсифіковану ковбасу

В Україні масово продають фальсифіковану ковбасу
НС_CIAB_АМГ

Сьогодні на українських прилавках можна знайти щось середнє між фальсифікатом і натяком на м’ясний виріб. Про те,  як сталося, що справжню “Лікарську” ковбасу ніхто не бачив уже кілька десятків років і як відшукати ковбасу з м’яса, а не із замінників читайте далі.

Без “Лікарської” ковбаси не обходиться майже жоден святковий “Олів’є”. І саме її рецептуру, кажуть – іще в середині 30-х років зплагіатили більшовики в американських м’ясників.

За легендою, задумана була “Лікарська” ковбаса як рятівний і легкозасвоюваний продукт для голодних часів радянської епохи.

“Народ був бідний і не мав шо їсти, треба було нагодувати. Там були вершки, там були яйця, і 95% м’ясної сировини. Те що лікар прописав. Це одна із версій, чому “Лікарська” так називається, бо нібито корисна”, – зазначає деканка факультету харчових технологій НУБІП Лариса Баль-Прилипко.

Запуск “Лікарської” у виробництво був цинічним – одразу після Голодомору початку 30-тих та у розпал репресій. Начебто за особистою вказівкою Сталіна мали скопіювати готовий американський рецепт.

На початку варенка виходила невдалою. Але поступово технологію відпрацювали, затвердили ГОСТ , і “Лікарська” стала взірцем смакоти по-радянськи. Перший раз якість погіршилася у 70-х – неврожаї та дефіцит м’яса  змусили внести правки у ГОСТ – стали  дозволені домішки.  Друге погіршення було вже в 90-х – тоді йшлося про виживання і жарти про нестачу туалетного паперу, бо він пішов на ковбасу – були недалекими від правди. 

Тоді люди твердили, що відчувають  смак справжньої “Лікарської”.  Нові ж українські ДСТУ почали розробляти лише на п’ятому році незалежності. Та “Лікарська” ковбаса, здається, в 90-х так і застрягла.

Сьогодні на прилавках можна знайти щось середнє між фальсифікатом і натяком на м’ясний виріб. Слід зазначити, що на ринку є і гарна пропозиція, але якісна “Лікарська” дешевою не буває і має коштувати не менше 250 гривень.

Але зловживання виробників “Лікарської” ковбаси, які здешевлюють виробництво, призводять до того, що на прилавках українських магазинів коштує вона на порядок дешевше.

Своєю чергою дієтологи все ж радять замінити компонент “Лікарської” ковбаси у новорічному салаті “Олів”є” на шматок відвареної курки, індички або іншого м’яса – ще смачніше і набагато корисніше.

Джерело: agronews.ua.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *