promo-zsm
promo-zsm

Птахівники прогнозують крах галузі

Птахівники прогнозують крах галузі
НС_CIAB_АМГ

Українські виробники м’яса птиці та продуктів його переробки закликають уряд вжити невідкладних заходів для недопущення колапсу галузі через різке зростання цін на газ.

Про це йдеться у зверненні Спілки птахівників України до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, направленого також міністру аграрної політики та продовольства Роману Лещенку.

У ньому птахівники пояснюють, що газ є основним енергоносієм, який використовується у виробничому процесі. Зокрема, від обсягу споживання газу залежить дотримання мікроклімату в пташниках, що є істотною умовою для утримання та вирощування курчат.

При цьому наголошується, що якщо ціни на газ у вересні в середньому становили 22,86 грн. за кубометр, то в грудні вже 34,5 грн., що позначилося на собівартості продукції.

Ще в першому кварталі 2020 року частка енергоносіїв у собівартості кілограми продукції птахівництва становила 1,6 грн., тоді як у першому кварталі нинішнього року вона підвищилася до 2,11 грн., у листопаді становила вже близько 4 грн., а в грудні злетіла до 6,4 грн. грн.

Постачальники ж газу пропонують птахівникам ціни на січень у розмірі 59-60 грн за кубометр палива, що вважають непідйомним рівнем і загрозою для своєї галузі.

“Введення зазначеної ціни фактично призведе до зупинки виробництва, тому що більшість господарств просто не мають коштів для здійснення попередньої оплати за необхідні обсяги газу. Ціна в 60 грн з ПДВ за кубометр відповідатиме 14 грн частки енергоносіїв у [кілограмі] собівартості продукції”, — зазначається у повідомленні.

За таких показників, заявляють в асоціації, у підприємств просто не буде іншого вибору, крім істотно скоротити або повністю зупинити виробництво, причому це призведе до масової загибелі птиці внаслідок замерзання, так само як і масових звільнень працівників.

Крім цього, Союз птахівників вказує, що у вітчизняних виробників курятини, з урахуванням структури собівартості, були переваги перед іноземними, проте ціни на газ, що злетіли, їх нівелювали, і за таких умов “про якийсь експорт курятини слід взагалі забути”.

Припинення такого експорту, як кажуть птахівники, призведе до втрати закордонних ринків у принципі, оскільки потім зайти на них знову буде дуже проблематично, а це, в свою чергу, призведе до значних втрат Україною валютної виручки.

У профільній асоціації зазначають, що українські підприємства можуть підвищити ціни на свою продукцію для вітчизняних споживачів, однак це за низької купівельної спроможності населення призведе до скорочення виробництва, а потім і до їх витіснення імпортними конкурентами на ринку, після чого галузь все одно остаточно помре.

Під зверненням до уряду підписалися

Птахокомплекс “Дніпровський” та компанія “Агро-Овен” (Дніпропетровська область), птахокомплекс “Губін” та Володимир-Волинська птахофабрика (Волинська область), компанія “Агро-Рось” (Черкаська область), фермерське господарство “Улар (Львівська область), Снятинська птахофабрика (Івано-Франківська область) та ТОВ “Індичка” (Сумська область).

Джерело: agronews.ua.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *