promo-zsm
promo-zsm

Президент підписав закон щодо зниження ставки ПДВ для деяких видів аграрної продукції

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» № 1115-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 17 грудня 2020 року. Про це з посиланням на пресслужбу Офісу Президента, повідомляє agronews.ua.

Документ передбачає зниження ставки ПДВ з 20% до 14% за операціями з постачання та ввезення на територію України деяких видів сільськогосподарської продукції, зокрема: великої рогатої худоби, свиней, молока незбираного, пшениці та жита, ячменю, вівса, кукурудзи, соєвих бобів, цукрових буряків, насіння льону, свиріпи або ріпаку, соняшнику та інших олійних культур. 

Закон спрямований на забезпечення підтримки сільськогосподарського товаровиробництва в Україні, залучення інвестицій у галузь та підвищення конкурентоспроможності вітчизняного сільського господарства.

Але, зменшення ПДВ на свиней, велику рогату худобу (ВРХ) і сире молоко з 20% до 14% без відповідного зменшення ПДВ на м’ясо, молоко і продукти їх переробки не призведе до зниження цін на продукти харчування для споживачів, а перекладе на переробні підприємства обов’язок платити додатково 6% ПДВ замість виробників.

За словами аналітиків, це призведе до подорожчання м’яса і молока для населення на 6-10%, а не їх здешевлення.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та застосовується до податкових періодів, починаючи з першого числа місяця, наступного за місяцем опублікування цього Закону.

Нагадаємо, що Асоціація “М’ясної галузі” зверталася до Президента з приводу даного Закону.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *