
7 травня стало знаковим для американських виробників яловичини — президент Дональд Трамп і прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер оголосили про досягнення попередньої угоди щодо Економічного договору про процвітання між США та Великою Британією (EPD). Цей документ має на меті розширити обсяги та якість взаємовигідної торгівлі, створити більше робочих місць, усунути бар’єри для бізнесу та забезпечити справедливу і взаємну співпрацю.
Однак попри позитив для яловичини, деталі щодо експорту свинини поки що залишаються невизначеними. Президент і генеральний директор Федерації експорту м’яса США (USMEF) Ден Халстром висловив сподівання, що свинина все ж буде включена до угоди, і що будуть усунуті як тарифні, так і нетарифні обмеження.
«У Великій Британії високий рівень споживання свинини. Наразі значна частина імпорту надходить з ЄС, але ми знаємо, що існує реальний попит і на американську свинину», — підкреслив Халстром.
Водночас, він визнає, що свинина має низку технічних ускладнень, пов’язаних з регуляторними вимогами, які ускладнюють експорт.
Скотт Хейс, свинар із Міссурі, зауважив, що світовий ринок відкриває багато можливостей для галузі, адже США експортують свинину до 100 країн, з яких 20 мають з Америкою угоди про вільну торгівлю. Але після економічно важких 2023–2024 років, галузі потрібен час на відновлення.
«Ми викопали глибокі ями, і спершу маємо їх заповнити, перш ніж зможемо говорити про розвиток виробництва чи нові напрямки», — зазначив Хейс.
Попри песимізм у короткостроковій перспективі, фермери зберігають оптимізм щодо майбутнього.
«Ф’ючерсний ринок давав надію, торгівля виглядала обнадійливою, але наші очікування дещо зменшилися. Проте ми зберігаємо віру у довгостроковий успіх», — додав Хейс.
Віцепрезидентка з урядових справ Національної ради виробників свинини (NPPC) Марія С. Зієба заявила під час подкасту The PORK Podcast, що головним пріоритетом NPPC є забезпечення економічної стійкості виробників.

Читайте також:
Історична торгівельна угода між Великою Британією та США