promo-zsm
promo-zsm

Велика Британія знову відкриває ринок для французької качки, вакцинованої проти пташиного грипу

pigcentre

З 22 травня 2025 року Велика Британія відновить імпорт м’яса качки з Франції, вирощеної з обов’язковою вакцинацією проти високопатогенного пташиного грипу (HPAI). Про це оголосили британські ветеринарні органи після завершення серії переговорів і аудиту у Франції.

Рішення про заборону імпорту було ухвалене через сумніви Лондона у післявакцинальному нагляді, що застосовується у Франції, яка розпочала масову вакцинацію качок восени 2023 року. Після цього між країнами тривали активні міжурядові перемовини, зокрема за участю міністрів сільського господарства — Анні Женевар (Франція) та Стівена Зайхнера (Велика Британія).

У грудні 2024 року Британське управління санітарного та фітосанітарного контролю (UK SPS Office) провело аудит у Франції. Протягом 2–6 грудня було проаналізовано програми активного й пасивного епідеміологічного нагляду, реалізацію вакцинації на практиці, а також якість усіх контрольних етапів.

Результати перевірки підтвердили надійність і якість програми вакцинації, впровадженої Францією. Уряд підкреслює, що така надійність має бути збережена й у майбутньому, щоби посилювати довіру з боку інших країн і сприяти скасуванню торгових обмежень на французьку птицю.

Успішне відновлення доступу до британського ринку стало результатом злагодженої роботи Генеральної дирекції з харчування Міністерства сільського господарства Франції, представництва Франції у Лондоні, FranceAgriMer і галузевих асоціацій.

Анні Женевар, міністр сільського господарства та продовольчого суверенітету Франції, зазначила:

«Через два роки після старту нашої вакцинаційної кампанії, яка є безпрецедентною за масштабом у світі, я рада, що нам вдалося зберегти довіру торгових партнерів. Я хочу підкреслити внесок усіх учасників, які сприяли цьому успіху».

Джерело

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *