

Свинина може відігравати ключову роль у побудові більш сталого раціону, йдеться у новому рецензованому дослідженні, опублікованому у журналі Frontiers in Nutrition. Команда науковців з Університету Вільяма і Мері (США) проаналізувала екологічні та економічні наслідки заміни різних джерел білка на свинину в раціоні представницької вибірки дорослого населення США.
Основні висновки дослідження вказують, що за такими показниками, як використання земель, поживних речовин добрив і пестицидів, свинина демонструє схожі результати із птицею, морепродуктами, яйцями та бобовими — з коливанням в межах ±1%.
«Найбільші позитивні зміни спостерігалися при заміні яловичини на свинину — викиди парникових газів, використання земель, пестицидів і поживних речовин добрив скоротилися на 11%–35%», — повідомили у Національній раді з питань свинини США.
Крім екологічних переваг, заміна однієї-трьох порцій інших джерел білка на свинину асоціюється з меншим споживанням рафінованих зернових та більшим загальним споживанням білка, зазначається у дослідженні.
Свинина — поза увагою в екологічних дискусіях?
Попри те, що свинина становить майже 25% від щоденного споживання м’яса і птиці в США, вона часто залишається осторонь обговорень щодо сталого харчування. Автори дослідження зазначають, що раніше свинину здебільшого об’єднували з іншими видами червоного м’яса, що ускладнювало об’єктивну оцінку її екологічного сліду.
«Наше дослідження допомагає точніше зрозуміти місце свинини в розмові про сталу дієту, і я закликаю вчених надалі розглядати її окремо від інших видів м’яса», — підкреслив ведучий дослідник Зак Конрад.
Стійкість через невеликі зміни
Експерти також наголошують, що перехід до більш сталого харчування не потребує радикальних змін.
«Споживачам не потрібно повністю змінювати свій раціон, щоби робити більш стійкий вибір у харчуванні», — зазначає Крістен Гікс-Руф, директорка з питань людського харчування Національної ради зі свинини.
Дослідники підкреслюють, що чітке розрізнення між різними видами м’яса у рекомендаціях з харчування та екологічних моделях може значно покращити обізнаність споживачів та сприяти прийняттю зважених рішень.
«Наші результати підкреслюють необхідність більш якісного збору даних, аби допомогти фахівцям у сфері охорони здоров’я, дієтологам і споживачам робити більш усвідомлений вибір», — додав Конрад.

Читайте також: