

Введення нових тарифів на американську свинину та яловичину змінює ситуацію на ринку: для виробників свинини це удар, тоді як для сектору яловичини – можливість підвищити ціни.
Галузь свинарства під загрозою
США щорічно експортують понад 25% виробленої свинини, що в 2024 році принесло 8,6 млрд доларів. Китай, один із п’яти найбільших імпортерів, 12 березня ввів додатковий 10% тариф, що доповнює раніше встановлені 25% мита.
ЄС також застосував 25% тарифи, але для американських експортерів він не є ключовим ринком. Головне занепокоєння викликає Мексика, з якою тривають переговори щодо уникнення обмежень.
Марія Зієба, віцепрезидентка з питань державної політики Національної ради виробників свинини США (NPPC), зазначає:
“Ми активно працюємо як з урядовцями США, так і з ключовими конгресменами, щоб зберегти ринки для американських виробників.”
Яловичина виграє від тарифів
На відміну від свинарства, американська яловичина менш залежна від експорту, а введені тарифи призводять до скорочення поставок, що підвищує внутрішні ціни.
Алан Бруглер, аналітик A&N Economics, пояснює:
“Якщо ми не імпортуємо дешеве м’ясо, то доведеться використовувати дорожчі відруби для виробництва фаршу, що збільшить загальні ціни на яловичину.”
США щорічно імпортують близько 10% яловичини, головними постачальниками є Канада, Мексика та Бразилія. Загалом з Канади надходить 800 тис. голів, а з Мексики – 1,2 млн голів молодняка.
Аналітик Mark Knight із Farmers Keeper Financial зазначає:
“Зниження імпорту, спричинене тарифами, посилює дефіцит худоби, що ще більше розганяє ціни.”
Внаслідок цього ф’ючерси на молодняк продовжують встановлювати рекорди, демонструючи стійкий ріст ринку.

Читайте також: