

Велика Британія запровадила заборону на імпорт тварин та продукції тваринного походження з Угорщини та Словаччини після підтвердження випадку ящуру в угорському поголів’ї ВРХ. Влада вживає термінових заходів для запобігання поширенню небезпечного захворювання.
Ящур в Угорщині: перший випадок за 50 років
Ящур був виявлений у молочному стаді на північному заході Угорщини, поблизу кордону зі Словаччиною. Це перший випадок в країні за останні 50 років і другий в Європі за останні місяці – у січні аналогічний спалах зафіксували в Німеччині.
У зв’язку з цим Угорщина втратила свій статус країни, вільної від ящуру, що призвело до запровадження обмежень з боку Великої Британії. Міністерство навколишнього середовища, продовольства та сільського господарства Великої Британії (Defra) підтвердило, що вводить заборону на комерційний імпорт ВРХ, свиней, овець, кіз, оленів та їхньої необробленої продукції, включаючи м’ясо та молочні вироби, з Угорщини та Словаччини.
Посилений контроль на кордонах
Defra зазначило, що митні органи та місцева влада вже працюють над забезпеченням дотримання заборони. З 8 березня також буде заборонено ввезення м’ясних та молочних продуктів, продукції зі свиней і жуйних тварин, а також окремих композитних продуктів навіть у багажі мандрівників.
Великобританія вже має аналогічні обмеження щодо Німеччини після січневого спалаху ящуру в стаді водяних буйволів у Бранденбурзі.
Попередження для фермерів та імпортерів
Головний ветеринарний лікар Великої Британії Крістін Міддлеміс закликала фермерів бути максимально пильними, дотримуватися суворих заходів біобезпеки та негайно повідомляти про будь-які підозри на захворювання.
Міністр сільського господарства Великої Британії Даніель Цайхнер наголосив, що уряд готовий негайно розширити список країн, щодо яких діятимуть обмеження, якщо хвороба пошириться.
Реакція фермерської спільноти Шотландії
Національний союз фермерів Шотландії (NFU Scotland) закликав уряд посилити контроль на кордонах, щоб не допустити потрапляння небезпечних хвороб.
“Це надзвичайно заразна хвороба, яка може знищити цілі стада та зруйнувати бізнеси. Ми не бачили ящуру у Великій Британії з 2001 року, і ніхто не хоче повторення цієї трагедії”, – заявив віцепрезидент NFU Scotland Роберт Ніл.
Також він наголосив, що контрабандний імпорт м’яса залишається серйозною загрозою: лише в січні британські митники конфіскували 22 тонни незаконної м’ясної продукції в порту Дувр.
Що робити фермерам?
Defra оприлюднило ключові рекомендації для фермерів та бізнесу:
- Ознайомитися з ознаками ящуру та негайно повідомляти про підозри.
- Дотримуватися суворих заходів біобезпеки на фермах.
- Відмовитися від імпорту продукції з Угорщини та Словаччини до завершення розслідування.
Ящур не становить загрози для людини, проте є смертельно небезпечним для худоби. Вчасна реакція та суворий контроль імпорту залишаються головними засобами захисту фермерських господарств.