Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 8 – 14 листопада 2021 року: 41-42 грн/кг на свиней живою вагою.
Як і минулі роки, в середині осені відбувається зниження ціни на свиней. До того ж, тиск імпорту на внутрішні ціни відчутний і прогнозується зниження ціни ще на 2 грн/кг до минулого тижня. Ймовірно, українським виробникам потрібно бути готовим і до подальшого зниження ціни на свиней.
Rabobank у своєму квартальному аналізі прогнозує початок важких часів для свинарства в світі. Світове відновлення виробництва свинини значно випередило відновлення споживацького попиту, що призвело до великої концентрації поголів’я і, відповідно, до зниження ціни. Сюди також додаються фактори макроекономіки, подорожчання кормів та наслідки АЧС. Прогнозується, що наявні виклики галузі матимуть вплив і на початок 2022 року.
Ціни на свиней в Західній Європі знаходяться на історичному мінімумі. На німецькій біржі VEZG ціна на наступний тиждень на напівтуші кондиційних свиней збереглася на позначці в 1,20 євро/кг (36 грн/кг), на напівтуші свиноматок 0,6 євро/кг (18 грн/кг), на 25 кг поросят – 18 євро/голова (540 грн/голова). Ціни вказані без ПДВ.
На польській біржі CennikRolnicze середня ціна на живець залишається на позначці – 3,93 злотий/кг (26 грн/кг). Діапазон цін на живих свиней: 3,0 – 5,0 злотих/кг (20 – 33 грн/кг).
В Україні вже більше місяца працює перша електронна біржа з продажу тварин та м’яса – Meattrade. Тепер продавати та купувати живих тварин, птицю та м‘ясо стало легко та прозоро. Купівля-продаж на біржі безкоштовна – реєстрація на офіційному сайті.
Динаміка цін у світі:
🔻 1,32 €/кг (-3%) у ЄС
🔻 1,35 €/кг (-5%) у Бразилії
🔻 1,26 €/кг (-6%) у США
🔻 1,54 €/кг (-1%) у Канаді
Усі ціни вказані за забійну вагу.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м’ясної галузі.
Довідково
Щотижня Асоціація “М’ясної галузі” готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на сайті асоціації та надсилає всім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м’ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м’ясопереробних підприємств і свинокомплексів.