promo-zsm
promo-zsm

Автоматизація свинокомплексу: як не втратити 10 грн на 1 кг приросту

Автоматизація свинокомплексу: як не втратити 10 грн на 1 кг приросту
pigcentre

“Неможливо керувати тим, що не можеш виміряти” — цей відомий принцип ведення бізнесу настільки ж стосується свинарства, як і будь-якого іншого виробництва. Питання лише в ефективному і оперативному вимірюванні всіх операційних результатів, що дає змогу приймати точні і своєчасні управлінські рішення. З цим, на жаль, справи у переважної більшості українських свинарів залишають бажати кращого.  

У цьому матеріалі ми розглянемо найбільш сучасний інструмент технологічного і управлінського обліку на свинокомплексах — спеціалізоване програмне забезпечення, розроблене з урахуванням задач і потреб бізнесу в свинарстві в Україні. За оцінками Центру підвищення ефективності в тваринництві, лише 10% українських виробників свинини сьогодні використовують які-небудь програми для контролю і управління процесами на свинокомплексі. Більшість продовжує надавати перевагу зошитам, журналам, паперовим звітам та, в кращому випадку, зведенню даних в Excel. 

Які проблеми приносить консервативний підхід до обліку в свинарстві? 

  • Перевитрати кормів і ветпрепаратів, і собівартість 40 грн/кг і більше;
  • Значні витрати часу на перенесення і зведення даних з паперу до різних видів електронних звітів (тижневі, місячні, за різні періоди минулого тощо), а також помилки, яких важко уникнути в цій роботі;
  • Можливості для маніпулювання даними. Наприклад, довільне групування тварин для показників; надання кількісних показників, наприклад, конверсії корму, без вартісних; купівля кормів, добавок і ветпрепаратів без оцінки їх ефективності і тих, які приводять до збільшення собівартості; маніпулювання показниками осіменіння та поросносності, приросту товарних свиней; недотримання плану ветеринарних заходів і безконтрольне використання ветпрепаратів тощо; 
  • Зростання собівартості продукції через неврахування поточних ринкових цін на корми;
  • Неможливість для керівника у кожен момент часу відслідковувати і контролювати поточну ситуацію на підприємстві, бачити вузькі місця і проблемні показники, щойно вони виникають; 
  • Складність у відслідковуванні роботи і ефективності окремих працівників, а відтак, ефективного їх оцінювання і мотивації;
  • Проблеми при звільненні чи зміні спеціаліста, який веде облік за власною системою;
  • Випадкові чи умисні втрати та пошкодження паперових звітів чи електронних документіві.

Перелічені проблеми не тільки роблять роботу свинокомплексу недостатньо керованою та прогнозованою, вони призводять до цілком конкретних перевитрат на свинокомплексах та у всьому українському свинарстві, сумарно до 8 млрд грн щорічно. В той час, як наші птахівники, в тому числі, завдяки автоматизації процесів, досягли показників собівартості, які дозволяють бути конкурентними на глобальному ринку, наша свинина є дорогою і для українців, і для зовнішніх ринків. Споживання свинини, як і поголів’я свиней, щороку встановлює нові антирекорди і за 5 років впало з 25 кг до 15 кг на одного українця в рік.

Як може використання спеціалізованого програмного забезпечення вирішити проблему високої собівартості в українському свинарстві?

Просте встановлення програми на комп’ютер, зрозуміло, мало чим допоможе. А от принципове рішення керівника взяти технологічні процеси під свій контроль за допомогою такої програми може зберегти підприємству мільйони гривень вже в перший рік її використання.

Автоматизація свинокомплексу: як не втратити 10 грн на 1 кг приросту

На ринку існує декілька програмних рішень для свинарства. Та тільки одна програма, окрім управління свинокомплексом, веде контроль собівартості в реальному часі, тому її і розглянемо. PigCentre – найбільш пристосована саме до наших бізнес-реалій. Відомо, що в Євросоюзі свинокомплекси відрізняються від наших. Вони, як правило, сімейного типу, з малою кількістю працівників, незалежним ветобслуговуванням, часто розділені на репродуктори і відгодівлю. Українські ж комплекси історично масштабніші, із власною кормовою базою, повним циклом виробництва і значною кількістю найманих працівників, нерідко розташовані в декількох локаціях. Тому є сенс встановити і одразу використовувати програму яка враховує таку специфіку, а не підлаштовуватись під сторонні рішення та відмінні від наших процеси.

Продумана функціональність PigCentre дозволяє підприємству зберігати кошти та перешкоджати зловживанням:

  • Контроль собівартості в реальному часі по кожній технологічній групі;
  • Коригування кормової бази відповідно до поточної ринкової ситуації із дотриманням заданої поживності кормів;
  • Зручна інвентаризація всіх тварин, опис поточного стану тварини у кожній стадії;
  • Встановлення планових показників продуктивності і миттєвий контроль відхилень;
  • Узгодження декількох виробничих об’єктів на одному підприємстві, реєстрація переміщень тварин;
  • Встановлення плану ветеринарних заходів і контроль їх дотримання, контроль використання ветпрепаратів; 
  • Ретельний облік складів кормів та ветпрепаратів;
  • Аналітика по окремим періодам / технологічним групам / працівникам, миттєве виявлення “вузьких місць”;
  • Інтуїтивне формування звітності, адже програма побудована на звичній для 3 млн користувачів в Україні платформі 1С:Підприємство;
  • Просте введення даних — осіменіння, опороси, переведення, вага, годівля, падіж та ін. —  у програму, що займає 30 хв. на день для свинокомплекса на 5 тис свиней. 

Окремо варто зупинитись на рівнях доступу до програми. Програма передбачає можливість одночасної роботи одразу до 10 користувачів. На кожному робочому місці можна визначити, до яких розділів матиме доступ працівник. Максимальний функціонал і потужна аналітика доступні керівникові, який у кожен момент часу зможе контролювати всі показники підприємства. Одного погляду на адаптивну стартову сторінку програми із оновлюваними графіками продуктивності вистачить, щоб побачити, які процеси потребують уваги і хто відповідальний по кожному з них. Іншим працівникам, залежно від їхньої відповідальності, налаштовуються доступи до розділів з репродукції, профілактики та лікування, або до використання кормів чи будь-якої комбінації розділів.

Автоматизація свинокомплексу: як не втратити 10 грн на 1 кг приросту
Поточні графіки продуктивності на стартовій сторінці, рівень доступу Керівника

Яка фінансова користь від програми?

За оцінками Центру підвищення ефективності в тваринництві, який, крім продажу програми PigCentre, надає послуги по автоматизації обліку, в середньому свинокомплекс на 5000 голів на несвоєчасному реагуванні на зміни цін на корми, порушення технології, купівлі фальсифікованих преміксів, добавок, ветпрепаратів втрачає до 12 млн. грн на рік, тобто до 1 млн грн щомісяця, або 10 грн на кожному кг реалізованої живої маси. Саме час повернути ці кошти у бізнес, знизити собівартість до конкурентного рівня і заробляти із рентабельністю до 100% на рік. 

У сучасному глобалізованому світі українським виробникам свинини все складніше конкурувати за місце на полицях магазинів. Втім, за давнім китайським висловом, коли дме вітер змін, треба будувати не щит від вітру, а вітряний млин. Налагодження управлінського контролю, використання провідних технологій виробництва і повна автоматизація технологічних процесів не тільки гарантовано збільшать прибутки свинокомплексу, але і прокладуть шлях українському м’ясу і м’ясним продуктам на зовнішні ринки. 

Детальніше про програму і контакти для замовлення: https://soft.ciab.expert/pigcentre

pigcentre

Довідково

Центр підвищення ефективності в тваринництві був створений у 2011 році. Компанія працює з свинокомплексами, молочно-товарними фермами та агрохолдингами в Україні та за кордоном. До нас звертаються для аудиту технології, зниження витрат, планування роботи, супроводу та вдосконалення бізнесу.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *