

Згідно з попередніми даними Національного інституту статистики Португалії (INE), оприлюдненими Генеральною дирекцією з планування політики (GPP), у першому кварталі 2025 року в країні було забито на 4,8% більше свиней порівняно з аналогічним періодом 2024 року. Це становить плюс 46 080 голів – з 962 192 у 2024 році до 1 008 272 у 2025-му.
Загальна вага забою зросла на 5,7%: з 84 742,5 тонни у 2024 році до 89 596,3 тонни цьогоріч. Це свідчить про те, що виробники у 2025 році відправляли на забій свиней із вищою середньою вагою – 88,9 кг проти 88,1 кг у 2024 році.
Найбільше скорочення спостерігалося у сегменті поросят. У першому кварталі 2025 року було забито 223 438 поросят, що на 14% менше (або мінус 36 441 голова) порівняно з 2024 роком. Загальна вага забою скоротилася на 15,1% – з 1 854 тонн до 1 537,7 тонни. Середня вага залишилася стабільною — 6,88 кг, типовий показник для поросят, яких у Португалії використовують для смаження.
Суттєве зростання продемонстрував сегмент вибракуваних свиноматок і кнурів: було забито 12 028 голів у 2025 році проти 8 374 у 2024-му, що становить зростання на 43,6%. Загальна вага збільшилася на 48,8% — з 1 225,7 до 1 823,9 тонни, при цьому середня вага також зросла — з 146,4 кг до 151,6 кг.
Усього в Португалії в першому кварталі 2025 року було забито та допущено до споживання 1 243 738 свиней, що на 1,1% більше, ніж у 2024 році. Загальна вага м’яса, дозволеного до реалізації, становила 92 994 тонни, що на 5,9% більше порівняно з 87 822 тоннами у 2024 році.