
У січні 2025 року агропродовольчий експорт Європейського Союзу сягнув 19 млрд євро, що на 4% більше, ніж у січні попереднього року. Водночас торговельне сальдо скоротилось до 3 млрд євро, що відображає зростання витрат на імпорт.
Великобританія залишилася найбільшим напрямком європейського експорту, демонструючи приріст у 3%. Помітне зростання також зафіксовано щодо Швейцарії — на 16%, переважно завдяки поставкам кондитерської продукції з какао. Водночас експорт до Китаю впав на 13%, насамперед через значне скорочення поставок зернових.
Обсяги експорту зернових знизились на 466 млн євро (–37%), що пояснюється зменшенням обсягів експорту пшениці та кукурудзи. Аналогічно, експорт олійних та білкових культур зменшився на 52 млн євро (–22%), а рослинних олій — на 40 млн євро (–17%), також унаслідок зниження обсягів.
З іншого боку, імпорт агропродовольчої продукції до ЄС зріс до 16 млрд євро, що на 7% більше, ніж у грудні 2024 року, та на 19% більше, ніж у січні 2024 року. Це зростання було зумовлене високими цінами на какао та каву.
Найбільше зростання імпорту за вартістю зафіксовано з Кот-д’Івуару (+438 млн євро, +77%) та Гани (+233 млн євро, +153%), де основну роль відіграли стрімко зростаючі ціни на какао. Для порівняння, імпорт з Бразилії впав на 140 млн євро (–10%), з України — на 125 млн євро (–9%), що пов’язано зі зниженням обсягів олійних та зернових, тоді як імпорт з росії скоротився на 79% порівняно з 2024 роком.
Імпорт кави, какао та спецій досяг +1,4 млрд євро (+66%), головним чином через зростання цін на какао та каву. Також зросли обсяги імпорту фруктів, горіхів і непродовольчих товарів, здебільшого за рахунок цінових факторів. Водночас, імпорт олійних, білкових культур та цукру знизився через падіння цін і фізичних обсягів.

Читайте також: