promo-zsm
promo-zsm

ЄС: зростання цін на яловичину та активізація ірландського ринку змінюють баланс торгівлі

pigcentre

Середні ціни на забійну яловичину в країнах ЄС різко зросли в останні тижні, що суттєво зменшило розрив між цінами в континентальній Європі та Великій Британії. Основним драйвером змін стала динаміка на ірландському ринку, що має тісний зв’язок із британським.

Ціни

У тиждень, що розпочався 31 березня, середня ціна на яловичину в ЄС зросла на 18 пенсів за кілограм, зокрема для бичків категорії R3 це означає підвищення на 36% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Різниця в ціні між ЄС та Великою Британією для R3-бичків скоротилася до 94,8 пенса, що робить британський експорт більш конкурентоспроможним, але водночас підвищує вартість імпорту.

Суттєвий вплив на середні ціни в ЄС мав ірландський ринок: середня ціна на ірландського бичка R3 зросла до 643,8 пенса/кг, що на 26 пенсів більше, ніж тижнем раніше. Таким чином, розрив із британською ціною зменшився до 53 пенсів, тоді як у середині лютого він сягав 117,4 пенса. Поточна ситуація відповідає рівню, зафіксованому у середині 2024 року.

Попри високі обсяги забою великої рогатої худоби в Ірландії у 2025 році, прогнозується зменшення пропозиції до кінця року. Водночас експорт живої худоби з Ірландії активно зростає, особливо у напрямках Північної Ірландії, Іспанії та Італії.

Виробництво

Пропозиція яловичини в ЄС, за прогнозами, буде зменшуватися. Це зумовлено низькою рентабельністю утримання м’ясних корів і посиленням вимог до сталого виробництва. Єврокомісія прогнозує скорочення поголів’я м’ясних корів на 7,5% до 2035 року, до рівня 9,5 мільйона голів. Очікується також поступове зниження поголів’я молочних корів, що зменшить кількість бичків, які надходитимуть на м’ясну переробку.

У 2024 році динаміка виробництва відрізнялася між країнами: стабільність або спад фіксували у Франції, Німеччині та Нідерландах, тоді як значне зростання – в Іспанії, Італії та особливо Польщі. Зокрема, у Польщі виробництво зросло на 24% завдяки збільшенню експорту до Туреччини.

Торгівля

Експорт яловичини з ЄС у 2024 році зріс на 10% і сягнув 690 тис. тонн (включно з субпродуктами). Найбільшим споживачем залишається Велика Британія, однак постачання до Туреччини зросло на 70%, а до Алжиру – з 400 тонн до 29 тис. тонн.

Також імпорт яловичини до ЄС зріс на 8% і склав 299 тис. тонн. Найбільшим постачальником залишалась Велика Британія – 113,6 тис. тонн або 31% від загального обсягу імпорту, вартістю 577 мільйонів фунтів. Ще 52% обсягів забезпечили Бразилія, Аргентина та Уругвай.

Подальша динаміка торгівлі залежатиме від можливої ратифікації угоди ЄС–Меркосур, яка може відкрити доступ на європейський ринок дешевшій яловичині з Південної Америки, що тиснутиме на внутрішні ціни. Водночас, введення Регламенту ЄС щодо зниження рівня вирубки лісів може обмежити доступ окремих країн до ринку.

Зменшення різниці у цінах між Великою Британією та ЄС може посилити конкурентоспроможність британського експорту, однак одночасно ускладнить імпорт яловичини, зокрема з Ірландії, яка є основним постачальником.

У довгостроковій перспективі падіння виробництва яловичини в ЄС створює потенціал для зростання експорту з Великої Британії, а також підтримки внутрішніх цін. Проте залишається ризик зростання конкуренції з боку Південної Америки та

Джерело

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *