

У нових прогнозах Міністерства сільського господарства США (USDA) щодо сезону 2024/25 відзначено суттєві зміни у виробництві та експорті кукурудзи та сої, зокрема, через падіння імпорту з Китаю.
Кукурудза: зниження виробництва і експорту
Світове виробництво кукурудзи у 2024/25 році очікується на рівні 1212,5 мільйонів тонн, що на 1,4% менше порівняно з попереднім сезоном. У Сполучених Штатах виробництво складе 377,6 млн тонн (-3,1%), тоді як в Україні воно знизиться на 18,5% до 26,5 млн тонн.
Очікується, що світовий експорт кукурудзи впаде на 2,1% до 189,2 млн тонн. Провідним експортером залишаються США з 62,2 млн тонн, а Китай скоротить свій попит на імпортну кукурудзу на 57,3%, до 10 млн тонн.
Соя: позитивні прогнози для виробництва
Натомість, світове виробництво сої у 2024/25 році зросте на 6,5% до 420,8 млн тонн. Бразилія збільшить виробництво до 169 млн тонн, тоді як США прогнозують 118,8 млн тонн (+4,9%).
Бразилія також лідирує за експортом сої, який складе 105,5 млн тонн. У той же час, Китай знизить імпорт сої до 109 млн тонн, що на 2,7% менше за минулий сезон.
Запаси на світовому ринку
Остаточні запаси кукурудзи у світі зменшаться на 8,1% до 290,3 млн тонн, тоді як глобальні запаси сої зростуть на 10,5% до 124,3 млн тонн, що пов’язано з підвищенням запасів у США, Бразилії та Аргентині.
Ці зміни можуть мати суттєві наслідки для світового аграрного ринку, адже зниження імпорту з Китаю вплине на попит та ціни на основні сільськогосподарські культури.