promo-zsm
promo-zsm

ФАО оголошує боротьбу проти резистентності у тваринництві

ФАО оголошує боротьбу проти резистентності у тваринництві

Збільшення резистентності сільського сектору до протимікробних препаратів може призвести до економічних втрат, зниження виробництва м’яса, бідності, голоду та недоїдання в світі. Особливо це стосується країн з низьким і середнім рівнем доходу.

ФАО попереджає, що над агропродовольчою промисловістю нависла загроза. Вона гостро може відчуватися в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Ця глобальна проблема щодо стійкості до протимікробних препаратів сильно впливає на агропродовольчий сектор.

Все частіше бактерії стають стійкими до лікування, що призначене для їх знищення. Таким чином, вони роблять ліки неефективними і створюють неконтрольованих «супербактерій».

Резистентність є особливим ризиком для сільського господарства, адже цей сектор є основним споживачем антимікробних препаратів. Надмірне використання антибіотиків для тварин породжує недієвість лік. А тому тварини просто гинуть від хвороб, а люди – не отримують м’яса.

«Ефективний контроль проти резистентності – це спільна відповідальність виробників, споживачів, інвесторів та політиків у агропродовольчих системах», – додав очільник міжнародної організації.

ФАО також працює над створенням партнерської платформи проти резистентності, яка запрацює у 2022 році.

Міжнародна організація опублікувала План дій щодо стійкості до протимікробних препаратів на 2021–2025 роки.  Цей план стане посібником для підтримки ФАО країн світу. У ньому зазначається, що мікроби перетинають кордони, а тому глобальні зусилля є єдиним способом гарантувати захист для всіх.

Серед ключових принципів Плану є:

  • потреба в науково обгрунтованих доказах для виявлення та управління ризиками резистентності до того, як вони стануть надзвичайними ситуаціями;
  • важливість спостереження та навчання щодо резистентності в усьому світі; 
  • важливість розширення можливостей зацікавлених сторін для трансформації обізнаності про ризики стійкості до антибіотиків.

Головна мета уваги до цього питання зараз полягає не в тому, щоб викорінити використання антимікробних засобів, а в тому, щоб зберегти їх корисність. Це особливо важливо, оскільки кількість їжі, виробленої для людей у наступні 30 років, буде такою ж, якою було вироблено за останні 10 000 років разом узяті.

«Потрібно якомога довше підтримувати дію антимікробних засобів, щоб виграти час для відкриття нових ліків», – йдеться у плані.

План дій дотримується підходу «Єдиного здоров’я» та вказує на різні можливі вдосконалення сільськогосподарських практик для кращого контролю проти резистентності. Починаючи від правильного харчування людей і тварин, вакцинації, гігієни, та закінчуюючи генетикою.

«ФАО застосовує сучасну науку та технології, розробляє інноваційні підходи, щоб допомогти країнам боротися з новими викликами та зробити агропродовольчі системи більш ефективними, інклюзивними та стійкими», – сказав Генеральний директор ФАО.

Джерело: euromeatnews.com.

Вітаємо 👋
Бажаєте отримувати актуальні новини?

Введіть у поле свій E-mail та отримуйте новини на пошту

Ми не надсилаємо спам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *